Marcel Ciolacu, liderul PSD, a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că respinge gestul făcut de președintele Ungariei, care a făcut declarații ”total inacceptabile”.
”Resping cu fermitate gestul președintelui Ungariei, doamna Katalin Novak, care a făcut, cu ocazia unui pelerinaj religios pe teritoriul României, declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei.
Lumea întreagă a aflat că românii sunt un popor tolerant, care știe să își primească musafirii cu o ospitalitate fără cusur. Totul are însă o limită! Româniii nu vor mai accepta ca vreun demnitar maghiar să vină în țara noastră și să facă asemenea declarații sfidătoare, care pot genera tensiuni sociale!
Ne dorim relații normale cu țara vecină, însă asta nu înseamnă că trebuie să tăcem în fața unor asemenea situații scandaloase.
Doamna Novak, fiți fără grijă! Dumnezeu nu va lăsa vreodată ca Transilvania să aibă alt destin decât acela scris cu sângele milioanelor de români: să fie sufletul etern al națiunii române”, a spus Marcel Ciolacu.
Sute de mii de oameni, inclusiv din Ungaria, Australia, Suedia şi SUA, au participat sâmbătă la tradiţionalul pelerinaj de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est.
Printre cei prezenţi s-a aflat şi preşedintele Ungariei, Katalin Novák. Ministrul român al Sportului Eduard Novak a ajuns de la Bucureşti cu bicicleta, după mai mult de 9 ore de pedalat.
Ulterior, preşedinta Ungariei a publicat, pe pagina ei de Facebook, un material video cu aşa-zisul imn al Ţinutului Secuiesc.
Postarea a fost însoţită de mesajul ”Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”.
Ministerul Afacerilor Externe vine cu o serie de precizări, în urma mesajelor publice transmise de preşedinta Ungariei Katalin Novák, în contextul vizitei private şi participării la tradiţionalul pelerinaj de Rusalii de la Şumuleu Ciuc.
Reprezentanţii MAE spun că a fost prompt contactat ambasadorul Ungariei la Bucureşti Zákonyi Botond şi i s-a transmit dezaprobarea fermă cu privire la mesajele publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României care ”nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări”.