Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit miercuri, 6 septembrie, la Palatul Victoria, întrevederi bilaterale, cu executivi de la vârful corporațiilor majore la nivel mondial în domeniul IT– Apple, Amazon și IMB – în contextul organizării la București a Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și a Forumului de Afaceri I3M, în perioada 6-7 septembrie. Întâlnirile au avut loc pe fondul intențiilor apărute în spațiul public, fără a fi prezentat un proiect oficial al autorităților de la București, de a limita facilitățile oferite IT-iștilor.
Prim-ministrul României s-a întâlnit cu Sebastien Gros, director pentru Afaceri Guvernamentale Europa al companiei Apple, Michael Punke, vicepreședinte pentru politici publice globale al companiei Amazon, și David N. Barnes, vicepreședinte pentru politica globală a forței de muncă al companiei IBM.
Prim-ministrul a primit la Palatul Victoria delegațiile Apple, Amazon și IBM, companii care participă la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări organizat de Guvernul României în data de 7 septembrie 2023.
Potrivit comunicatului Guvernului, discuțiile s-au axat asupra oportunităților de colaborare între România și cele trei mai companii, cu scopul de a accelera digitalizarea sistemului administrativ și a grăbi reforma digitală a administrației publice.
„Reforma digitală este cea mai importantă componentă a reformei administrative asumată de Guvern. România și românii așteaptă de multă vreme servicii publice moderne și mai eficiente. Putem răspunde acestei așteptări firești lucrând împreună cu experții și cu companiile din industria tehnologiei”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
La întrevederi au mai participat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.
„Alături de premierul Marcel Ciolacu am avut o serie de întâlniri productive cu cei din conducerea ai unor giganți din industria tehnologiei, precum IBM, Amazon și Apple. Ca ministru nu mai pot să privesc doar din postura utilizatorului, este de datoria mea să aduc astfel de tehnologii și în administrația publică. Astăzi stăm la masă cu liderii din industrie și colaborăm cu ei pentru a face o diferență reală în viața de zi cu zi a românilor. Suntem hotărâți să ducem România în fruntea inovației tehnologice, să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea sectorului IT&C în țara noastră și să aducem administrația publică la un click distanță de cetățeni”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.
Potrivit Guvernului, discuțiile cu reprezentanții Apple s-au desfășurat în jurul subiectelor pe care compania le abordează la nivel global, cu focus pe mediu și soluții de cybersecuritate. Alte două aspecte cheie ale întâlnirii au fost posibilitățile de colaborare pentru digitalizarea educației și inovații în zona de tehnologie medicală, două dintre domeniile considerate prioritare și de Guvernul României.
Colaborarea pentru serviciile cloud, investiții în infrastructură și proiecte de cercetare avansată au fost subiecte ale discuțiilor cu reprezentanții Amazon.
Întâlnirea dintre premierul României, ministrul Digitalizării și delegația Amazon și Amazon Web Services (AWS) a fost centrată pe posibilitățile de colaborare în domeniile strategice pentru digitalizare. Transferul în cloud al administrației publice centrale și dezvoltarea proiectelor de cercetare și inovare în domenii precum inteligența artificială, analiza datelor și securitatea cibernetică au fost doar două dintre direcțiile discuției.
În discuțiile cu reprezentanții companiei IBM, premierul României Marcel Ciolacu și ministrul Digitalizării Bogdan Ivan au abordat subiecte precum cloudul guvernamental, soluțiile de cybersecurity și înființarea de centre de cercetare și dezvoltare avansată axate pe tehnologii de ultimă oră, cum ar fi inteligența artificială (AI), securitatea cibernetică și cloud computing.
Conform unora dintre cele mai recente informații vehiculate în spațiul public privind pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernulul ar vrea să le aplice este limitarea aplicării scutiri de impozit pentru angajații din sectorul IT doar pentru venituri din salarii în limita a 10.000 de lei pe lună. În schimb, după cum a scris Profit.ro, ar fi scutiți de contribuția la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), care în prezent este de 3,75%.
În această categorie sunt deja angajații din construcții, agricultură și industria alimentară și constructorii, care păstrează în prezent contribuție la Pilonul 2, în detrimentul propriei pensii private obligatorii. De exemplu, Potrivit informațiilor publice prezentate de autorități, conform unui comunicat din aprilie 2022, peste 700.000 de salariați din construcții fuseseră văduviți în ultimii 3 ani de contribuții de peste 1,9 miliarde de lei la Pilonul II.
Scutirea de impozitul de 10% pe veniturile salariale ale angajaților din sectorul IT este o facilitate fiscală introdusă încă din anul 2001, de guvernul PSD Adrian Năstase.
În prima parte a anului, printr-un ordin semnat de mai multor ministere, inclusiv cel al Digitalizării şi Muncii, facilităţile fiscale din IT, care erau pentru angajaţii care dezvoltă software, s-au extins și către angajaţii de la stat.
Aproximativ 97.000 de angajaţi din IT erau beneficiari ai facilităților fiscale conform datellor oficiale comunicate de de Ministerul Finanțelor la nivelul lunii august 2021, când se punea ăn discuție retragerea unor astfel de măsuri. Per total, 675.200 de angajați din construcții, IT și cercetare erau scutiți de la plata impozitului pe venit la acea dată.
La începutul anului trecut, dintre cei peste 203.000 de specialiști TIC (în toate companiile, inclusiv cele cu activitate secundară în sector), numărul total al beneficiarilor de scutire la plata impozitului pe venit, ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator, este de aproximativ 104.000, respectiv 51%, după cum arătă un studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS).
Organizația sublinia că industria de software și servicii IT aduce la bugetul de stat venituri din contribuții și taxe de aproximativ 1,3 -1,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că angajații SW & IT beneficiari de scutire aduc de circa două ori mai multe contribuții la bugetul de stat, comparativ cu media la nivelul economiei naționale.
Oficial, conform celor mai recente date publicate pe portalul Institutului Național de Statistică (INS), din totalul de 5.129.200 de salariați din economie la nivelul lunii iunie, în domeniul principal Informații și comunicații erau încadrați 239.800 de salariați. Numărul IT-ișilor propriu-ziși – adică cei cu CAEN-ul Activități de servicii în tehnologia informației; Activității de servicii informatice – erau 145.500.
Numărul lor este în creștere cu aproximativ 3.800 față de începutul anului – erau 141.700 în ianuarie – dar este de peste 33 de ori mai mare decât cel din ianuarie 2000 – de 4.400 de IT-iști – înainte de introducerea facilităților fiscale.
De remarcat că și numărul salariaților din economie era mai mic cu peste 670.000 de salariați în ianuarie 2000 (4.457.100 de persoane). În domeniul principal IT&C erau 74.600 de salariați.
Sursa foto: Guvernul României