Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Lordul Primar al Londrei. Alastair King: ROMÂNIA, o destinație atractivă pentru afaceri și investiții

Publicat: 13 11. 2024, 14:30
Actualizat: 13 11. 2024, 14:34

Lordul Primar al Londrei, Alastair King, și premierul României, Marcel Ciolacu, au participat miercuri la deschiderea Forumului Economic de la Londra, eveniment care a pus în lumină cooperarea economică și oportunitățile de afaceri între Marea Britanie și România.

În discursul său, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că România are un potențial semnificativ în industria serviciilor financiare și profesionale, remarcând aprecierea de care se bucură companiile britanice în România și angajamentul țării noastre de a dezvolta mai multe legături economice pe viitor.

„Relația dintre România și Regatul Unit are rădăcini istorice și se bazează pe valori comune”

Lordul Primar al Londrei a reamintit istoricul îndelungat al relațiilor dintre România și Regatul Unit, amintind legături vechi de secole, întărite în prezent prin parteneriate diplomatice, economice și militare.

Alastair King a remarcat, de asemenea, creșterea schimburilor comerciale bilaterale, care au atins 9,5 miliarde de lire sterline în ultimul an, reflectând totodată puternicele legături interpersonale dintre cele două națiuni. „Limba română este, în prezent, a doua cea mai vorbită limbă străină în Regatul Unit”, a adăugat el, accentuând importanța comunității românești în viața economică și socială a Marii Britanii.

Aici, în City, suntem extrem de mândri că St Dunstan-in-the-West, situat pe Fleet Street, la nici 15 minute de mers pe jos de locul unde ne aflăm acum, este casa Bisericii Ortodoxe Române din Londra, cu frumoasa sa catapeteasmă din lemn, adusă aici de la Mânăstirea Antim din București în urmă cu 58 de ani, a adăugat Alastair King.

„O bază solidă pentru viitoare parteneriate economice”

Lordul Primar a afirmat că România este considerată o piață emergentă dinamică, conform clasificării FTSE Russell, și a transmis că Marea Britanie este interesată de extinderea parteneriatului economic în diverse domenii.

Pe măsură ce ne apropiem de cea de-a 30-a aniversare de la reînființarea Bursei de Valori București, mesajul meu adresat prietenilor noștri români, aflați astăzi aici, este unul simplu: vrem să lucrăm și să tranzacționăm cu dumneavoastră și vrem să vedem multe domenii pregătite pentru colaborare.

De la folosirea expertizei britanice în vederea extinderii și creșterii capitalul propriu până la analizarea know-how-ului românesc în domenii precum dezvoltarea de software, putem învăța și atrage beneficii unii de la alții, a precizat Alastair King

De asemenea, Alastair King a menționat inițiativa premierului Marcel Ciolacu de a crea un cadru de dialog direct între Guvernul României și City of London, o inițiativă ce contribuie la consolidarea unui parteneriat de încredere și stabilitate.

Un alt proiect de interes major discutat a fost consolidarea cooperării în domeniul instruirii și pregătirii profesionale.

Alastair King a menționat importanța capitalizării pe potențialul economic al ambelor țări și necesitatea de a explora „enormitatea posibilului”, citând filozoful român Emil Cioran: „Tuturor ne este frică de enormitatea posibilului.”

Celebrul filozof român, Emil Cioran, a susținut că tuturor ne este „frică de enormitatea posibilului”. Dialogul inițiat astăzi este despre explorarea enormității posibilului atunci când națiunile noastre lucrează împreună, a concluzionat Lordul Primar al Londrei.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu, la Forumul Economic bilateral din Londra: „România este o destinație SIGURĂ în care să vă aduceți banii și să faceți profit”

Parteneriat strategic consolidat: ACORD de cooperare în domeniul apărării, semnat între România și Regatul Unit