Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, la Palatul Parlamentului, că a fost nominalizat greșit în mesajul grupării de criminalitate cibernetică Killnet, care l-au confundat cu președintele Senatului, Florin Cîțu.
Este vorba despre gruparea care, vineri dimineață, a revendicat atacul cibernetic produs asupra mai multor site-uri ce aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România, potrivit Agerpres.
„După cum aţi văzut, e o greşeală acolo, sunt şi eu, dar nu am o problemă că sunt nominalizat eu ca şi preşedinte al Senatului. Declaraţia mea a fost una foarte clară. România, dacă este nevoie, este pregătită, atât legal cât şi moral, să facă acest pas. În acest moment nu există o decizie în sensul acesta”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.
El a fost rugat de jurnaliștii aflați la Palatul Parlamentului să comenteze faptul că există date potrivit cărora atacul cibernetic de vineri ar fi pornit şi de la declaraţiile pe care le-a făcut zilele trecute referitoare la trimiterea de arme de către România în Ucraina.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis că atacul cibernetic produs vineri dimineaţa asupra mai multor site-uri ce aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România a fost revendicat de gruparea de criminalitate cibernetică Killnet şi este justificat de aceştia prin faptul că statul român sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia.
„Astăzi (vineri, 29 aprilie-n.r.) a avut loc o serie de atacuri de tip Distributed Denial of Service (DDoS) asupra unor site-uri care aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România. Site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro, respectiv otpbank.ro au fost ţintite de atacatori care au avut ca obiectiv indisponibilizarea acestor servicii online prin supraîncărcarea acestor site-uri cu trafic masiv din surse multiple. Atacul a fost revendicat de gruparea de criminalitate cibernetică Killnet pe un canal de comunicare de pe Telegram şi este justificat de aceştia prin faptul că statul român sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia. Specialiştii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) colaborează cu instituţiile abilitate pentru investigarea acestor incidente de securitate cibernetică”, a menţionat instituţia.