Premierul Marcel Ciolacu a anuțat că va merge împreună cu Sorin Grindeanu pe șantierul Autostrăzii Moldova. Vizita ar urmă să fie programată pentru săptămâna viitoare. Totodată, premierul a anunțat și două hotărâri de guvern privind expropierea terenurilor private din zona construcțiilor Autostrăzii Sibiu-Piteşti, respectiv a secțiunii de pe coridorul care face legătura rețelei de metrou (M6) cu Aeroportul Otopeni.
În ședința de guvern de vineri dimineață, șeful executivului de la București a anunțat că va merge pe șantierul Autostrăzii Moldovei împreună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Mi-aș dori săptămâna viitoare, dl. ministru, să mergem împreună și pe Autostrada Moldovei, marți sau miercuri. Dacă am fi avut astăzi Autostrada Moldovei, tranzitul din Ucraina ar fi fost unul lejer, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Pe agenda ședinței de guvern de vineri s-au aflat două proiecte de hotărare de guvern prin care executivul vrea să expropieze mai multe loturi de teren pentru a face loc marilor proiecte de infrastructură rutiere propuse de ministerul Transporturilor.
Vorbim aici de exproprierea terenurilor propietate private aflate în zona de construcție a Autostrăzii Sibiu-Piteşti – Secţiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeş, dar și de coridorul care face legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai- Otopeni).
Avem două proiecte de hotărâri privind despăgubiri pentru declanșarea procedurilor de expropriere în cazul a 2-a proiecte majore lotul patru al autostrăzii Sibiu-Pitești și magistrala de metrou M6, 1 Mai – Aeroportul Henri Coandă, a transmis prim-ministrul României.
Din informațiile Gândul, premierul ar urma să meargă marți pe Autostrada Modovei, cu elicopterul, alături de colegul social-democrat, Sorin Grindeanu.
Potrivit Economedia, Curtea de Apel București (CAB) va judeca pe 21 și 22 septembrie contestațiile pe care le-au depus Tekfen și Nurol la licitația pentru lotul 3 al Autostrăzii Moldovei (A7). Dintre cele 13 loturi ale Autostrăzii Ploiești – Pașcani, tronsonul Pietroasele – Buzău (lotul 3) este singurul rămas fără contract semnat, la peste doi ani de la lansarea procedurii de achiziție.
Chiar dacă lotul are doar 14 kilometri, calendarul PNRR stabilește finalizarea lucrărilor cel mai târziu în vara 2026, deci în cel mai bun caz lucrările efective ar putea începe în primăvara anului viitor doar dacă dacă în această toamnă se va semna contractul.
A7, ”Autostrada Moldovei” cum e cunoscută, implică o finanțare de 600 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții. Noua autostradă va avea 319 kilometri și ar urma să fie gata în 2025.
CITIȚI ȘI: