Mare atenție atunci când consumați CIUPERCI culese din pădure sau cumpărate de la comercianții de pe drum: „O astfel de intoxicație poate fi mortală”
În această perioadă a anului, ciupercile de pădure și mai ales vânzători ambulanți de pe marginea drumului din zonele forestiere își fac prezența cu „marfa” scoasă pe cearceaf. Medicii trag un semnal de alarmă privind consumul ciupercilor, întrucât printre cele inofensive și absolut delicioase se pot afla și cele otrăvitoare.
Consumul ciupercilor considerate otrăvitoare reprezintă un pericol real pentru sănătate, avertizează profesioniștii din domeniul medical, deoarece o intoxicație potențială ar putea avea consecințe grave și în unele cazuri poate fi fatală.
„Atenție, intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Luați în serios acest aspect. Un număr crescut de pacienți ajung la departamentul de urgență în această perioadă. Toți au consumat ciuperci culese din pădure sau vândute pe trotuar fără aviz fitosanitar. Numărul și gravitatea acestor intoxicații cresc în acest sezon.
Lipsa măsurilor minime de precauție duce la sosirea tot mai multor copii în stare critică la urgențe, iar riscul efectelor nocive după consumul de ciuperci depinde de specia ciupercii.
Cele mai severe efecte toxice apar după consumul de ciuperci necomestibile, dar uneori și ciupercile comestibile crescute în soluri îmbibate cu substanțe toxice pot provoca efecte nocive, la fel și modul de păstrare și preparare, precum și cantitatea consumată”, spune dr. Tudor Ciuhodaru.
Simptomele intoxicației cu ciuperci otrăvitoare
Simptomele intoxicației sunt variate. Ele pot include greață, vărsături, accelerarea respirației, transpirație excesivă, secreție salivară abundentă, amețeli, slăbiciune, probleme de vedere, micșorarea pupilelor, dureri abdominale și diaree. Acestea devin sugestive în contextul recunoașterii istoricului (2-15 ore) de consum de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceleiași mese cu ciuperci.
Gravitatea intoxicației depinde de specia ciupercii și de reactivitatea individuală. Copiii și cei cu afecțiuni hepatice sau renale au un risc mai mare și pot dezvolta rapid simptome severe, ajungând în unele cazuri până la comă hepatică, cu rezultate fatale.
Profesioniștii din domeniul medical îi sfătuiesc pe cetățeni să consume doar ciuperci cu aviz fitosanitar, provenite din magazine autorizate. De asemenea, se recomandă păstrarea acestora în frigider și, în cazul apariției simptomelor de intoxicație, prezentarea imediată la spital, potrivit Adevărul.