Marea Azov este este amenințată cu dispariția completă din cauza posibilei deteriorări a instalației tehnice, care reține soluția concentrată de hidrogen sulfurat, pe fondul bombardamentului rusesc asupra oțelăriei Azovstal.
„Există o amenințare de dispariție completă a Mării Azov. Bombardamentul de la Azovstal ar putea deteriora o instalație tehnică care reține zeci de mii de tone de soluție concentrată de hidrogen sulfurat. Scurgerea va omorî complet flora și fauna Mării Azov”, a postat Consiliul municipal Mariupol pe Telegram.
Substanțele periculoase pot ajunge în Marea Neagră și în Marea Mediterană. Potrivit primarului din Mariupol, Vadim Boichenko, experților internaționali și ONU trebuie să li se acorde acces imediat la instalație pentru a examina situația și a preveni o catastrofă ecologică globală, potrivit Ukrinform.
🇷🇺bomb attacks on Mariupol’s Azovstal might have killed the flora & fauna of the Sea of Azov – Mariupol City Council
Industrial facility that holds back tens of thousands of tons of concentrated hydrogen sulfide could have been damaged in 🇷🇺attackshttps://t.co/dsU60YoQ1N pic.twitter.com/oHysagt4GM
— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) May 18, 2022
Orașul Mariupol se confruntă cu una dintre cele mai mari catastrofe umanitare cauzate de agresiunea Rusiei. Invadatorii ruși bombardează de 84 de zile regiunea și blochează livrarea de ajutor umanitar.
Clădirile rezidențiale, facilitățile de infrastructură, școlile, spitalele și întreprinderile sunt practic distruse complet. Forțele ruse lansează bombe din avioane și trag cu artileria asupra oțelăriei Azovstal, în timp ce populația civilă se ascund în buncăre.
Aproximativ 100.000 de civili rămân în orașul blocat. Invadatorii ruși îi privează pe locuitorii din Mariupol de pașapoartele ucrainene și îi duc cu forța în Rusia și în zonele ocupate anterior din regiunile Donețk și Luhansk. Conform listelor deja verificate, rușii au deportat aproape 40.000 de persoane din Mariupol.