Marea Britanie, acuzată de Rusia că ar fi aruncat în aer gazoductele Nord Stream. Londra: „Afirmații false de o amploare epică”
Ministerul rus al Apărării a declarat, sâmbătă, că personalul marinei britanice a aruncat în aer, luna trecută, gazoductele Nord Stream. Astfel, autoritățile de la Kremlin acuză, în mod direct, un membru al NATO de sabotarea infrastructurii critice rusești. Însă, Ministerul Apărării nu a prezentat și dovezi pentru susținerea acestei afirmații.
„Potrivit informațiilor disponibile, reprezentanții acestei unități a marinei britanice au luat parte la planificarea, furnizarea și punerea în aplicare a unui atac terorist în Marea Baltică la 26 septembrie – anul acesta – aruncând în aer gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2″, a declarat ministerul rus, citat de Mediafax.
La rândul său, Marea Britanie a negat – sâmbătă – afirmațiile Rusiei potrivit cărora personalul marinei britanice ar fi aruncat în aer luna trecută gazoductele Nord Stream, calificându-le drept „afirmații false de o amploare epică”.
„Pentru a distrage atenția de la modul dezastruos în care a gestionat invazia ilegală din Ucraina, Ministerul rus al Apărării recurge la vânzarea de afirmații false de o amploare epică. Această ultimă poveste inventată spune mai multe despre argumentele care se poartă în interiorul guvernului rus decât despre Occident”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.
Anterior, Moscova acuzase Occidentul pentru exploziile de luna trecută care au avariat gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, construite de Rusia, pe fundul Mării Baltice.
Dar Rusia nu a oferit niciodată, până acum, detalii specifice despre cine a fost responsabil pentru avariile provocate conductelor, care erau anterior cele mai mari rute pentru livrările de gaz rusesc către Europa.
Kremlinul a declarat în repetate rânduri că acuzațiile privind responsabilitatea Rusiei pentru avarii sunt „stupide”, iar oficialii ruși au declarat că Washingtonul a avut un motiv, deoarece dorește să vândă mai mult gaz natural lichefiat (GNL) în Europa.
Ulterior, Statele Unite au negat implicarea.