Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat, joi seară, lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat aseară, în cadrul unei conferințe de presă, că Marea Britanie a ieșit de pe lista galbenă.
Astfel, persoanele care se întorc în România din Marea Britanie nu mai trebuie să stea în carantină. Însă, întoarcerea din alte state înseamnă încă intrarea în carantină sau izolare la domiciliu pentru cel puţin zece zile.
Este vorba de statelor cu risc epidemiologic ridicat: Teritoriul Insulelor Wallis și Futuna, Bonaire, Saint Eustatius și Saba, Cehia, Estonia, Bonaire, San Marino, Muntenegru, Ungaria, Muntenegru, Iordania, Serbia, Seychelles, Curacao, Polonia, Liban, Aruba, Andorra, Bulgaria, Cipru, Suedia, Macedonia de Nord, Malta, Palestina, Franța, Unuguay, Bahrain, Italia, Kosovo, Slovenia, Republica Moldova, Olanda, Brazilia, Slovacia, Monaco, Austria, Luxemburg, Belgia, Kuweit, Bosnia și Hețegovina, Chile, Letonia, Paraguay, Africa de Sud.
Marea Britanie și Uniunea Europeană caută soluții pentru depășirea disensiunilor în ceea ce privește domeniul producției de vaccinuri.
Totodată, autoritățile de la Londra și cele de la Bruxelles caută soluții și în ceea ce privește intensificarea cooperării în privința aprovizionării cu vaccinuri, anunță Comisia Europeană și Guvernul Boris Johnson, potrivit Mediafax.
Naționalismul vaccinării este pericolul care paște Europa! Într-o perioadă în care omenirea pare a-și fi pierdut busola încrederii, un nou conflict riscă să arunce în aer legăturile dintre națiuni.
Cea mai cruntă bătălie se dă pentru supraviețuire, iar UE este decisă să ducă la un nou nivel războiul cu AstraZeneca.
Decizia Bruxellesului de a nu livra către Marea Britanie vaccinurile AstraZeneca produse în fabricile din spațiul comunitar a șocat Londra.