Prima pagină » Actualitate » Marea Britanie: Serviciul de informații al Rusiei are ordin să orchestreze tentative de preluare a puterii în oraşele din Ucraina, imediat după invazie

Marea Britanie: Serviciul de informații al Rusiei are ordin să orchestreze tentative de preluare a puterii în oraşele din Ucraina, imediat după invazie

Marea Britanie: Serviciul de informații al Rusiei are ordin să orchestreze tentative de preluare a puterii în oraşele din Ucraina, imediat după invazie
Forțele ruse din Transnistria, exercițiu în contextul tensiunilor cu Ucraina - Sursa: Profimedia - Fotografie cu caracter ilustrativ

Autoritățile britanice cred puternicului serviciul intern de informații al Federației Ruse FSB i s-a trasat sarcina de a încerca să organizeze revolte în marile orașe ale Ucrainei, imediat după o eventuală invazie lansată de Kremlin. Sabotorii Serviciului Federal de Securitate (FSB), fostul KGB, sunt așteptați să instaleze în funcții lideri apropiați Kremlinului în marile orașe din Ucraina, relateză presa din Regatul Unit.

Evaluarea citată de The Guardian arată că Rusia ar urma să atace în prima instanță țintele militare, după care va încercui Kievul și, posibi, alte orașe mari, unde sabotorii FSB ar urma să încerce să instaleze lideri pro-ruși.

Jurnaliștii de la The Guardian spun că nu a fost prezentată nicio dovadă a acestui posibil plan în doi pași,totuși, acesta este considerat de Marea Britanie drept principalul scenariu al invaziei, menit să ducă la „schimbarea regimului” în Ucraina, prin care Rusia ar încerca să evite vărsarea de sânge și un conflict armat urban cu un grad ridicat de risc, după un atac la adresa vecinei ei.

Potrivit sursei citate, Marea Britanie și Statele Unite ale Amercii cred că Federația Rusă a stâns o forță capabilă să invadeze Ucraina după ce a comasat peste 135.000 de militari de-a lungul granilor. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus în weekend că un atac era acum „foarte probabil” și s-a întors mai repede dintr-o vacanță cu familia.

Ambele state occidentale au făcut o serie de avertismente bazate pe informațiile culese, despre intențiie Rusiei cu privire al Ucraina în ultimele săptămâni, inclusiv acela că Kremlinul planuiește operațiuni de timpul „steag fals” drept pretext pentru invazie, și că un grup format din cinci, în mare, foști politicieni ucrainieni a fost recrutat pentru a participa la lovitura de stat.

Unii au fost întâmpinați cu critici în Kiev și în alte părți. Patru dintre cei cinci politicieni sunt stabiliți acum în Moscova, lăsând să se vadă public legăturile cu Rusia, în timp de al cincilea, fostul parlementar Evgheni Muraiev. El declarase, la finalul lunii trecute, pentru CNN că „nu este nimic de comentat” atunci când Ministerul de Externe al Marii Britanii susținea este considerat un potențial candidat, deoarece este cetățean ucrainean și se confruntă în continuare cu sancțiuni rusești. Evgheni Muraiev a spus că i-a fost interzis accesul în Rusia și că nu există „nicio dovadă publică” să arată că este implicat.

Rusia neagă că ar plănui să își atace vecinul d ela sud și a caracterizat avertismentele din Vest drept o „isterie”. Președinele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a încercat să minimizeze probabilitatea unei invazii, spunând, sâmbătă: „Acum, cel mai mare dușman al oamenilor este panica”.

De asemenea, există scepticism în Ucraina că ar fi posibil să fie instalată orice conducere pro-rusă în Kiev sau alte orașe mari, chiar în contextul unei incursiuni militare, dată fiind larga ostilitate manifestată în țară față de Rusia.

Dar sursele vestice se tem că Vladimir Putin cu a apreciat la adevărata amploare opinia publică că Ucraina. „Multe evaluări excesiv de optimiste sunt livrate la vârful Kremlinului”, a spus un oficial citat de The Guardian.

Un plan similar, cu mai mulți pași, a fost prezentat și de tabloidul german Bild la începutul lunii, bazat, după cum relata publicația, pe informații de la o sursă din serviciul secret extern. Potrivit informațiilor citate, Rusia ar urma apoi să încerce să instaleze un parlament pro-rus și ar aduna activiști ucraiunieni și lideri ai opoziției.

În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova, Bild „a încălcat toate limitele umane, reale, de moralitate și etică”.

Serviciul de informații SBU al Ucrainei și altele au prezentat, în mod repetat, dovezi ale interferenței agenților FSB în țară de la începutul războiului cu Rusia, din 2014. Spre sfârșitul anului trecut, SBU spunea că a descoperit un plan de introducere ilicită a unor materiale explozive în țară din Crimeea ocupată de ruși.

Volodimir Zelenski a afirmat șla sfâșitul lunii noiembrie că a fost descoperit scenariul unei lovituri de stat, despre care oficialii au spus că era planificat de un ofiței FSB și trădători – așa-numiții defectori – din ministerul de Interne care s-au mutat în Crimeea.

Responsabil pentru operațiunile din Ucraina în cadrul FSB este al cincilea serviciu al său, cu atribuții în fostele state sovietice, și al cărui șef este Serghei Beseda, care a fost inclus pe listele cu sancțiuni ale SUA, UE și ale Marii Britanii din 2014.

Ucraina a vrut să îl chestioneze pe Serghei Besede după revoltele din februarie 2014, „Revoluția Maidan”, despre care crede că a fpcut parte din tentativa eșuată de a prelua controlul asupra eforturilor violente de a suprima protestele pupulare. Moscova a spus că acesta era prezent pentru a asigura protecția ambasadei Rusiei într-o perioadă marcată de incertitudine.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și