Marea Neagră este o adevărată bombă cu ceas, în urma războiului din Ucraina. Câte mine marine au fost găsite, de la începutul conflictului
This browser does not support the video element.
Aproape 100 de mine marine au fost găsite în toată Marea Neagră, de la începutul războiului din Ucraina. Cinci dintre ele au fost descoperite în apropiere de țărmul românesc și pentru dezamorsarea lor au intervenit forțele navale din România.
Primul incident a fost în 2022, la câteva luni de la începerea invaziei din Ucraina. În același an, o altă mină marină a apărut pe mare, iar o navă a forțelor navale a lovit dispozitivul pe care încerca să îl neutralizeze.
Explozia a produs o gaură în nava maritimă, care a fost tractată la mal de o alta. În august, anul trecut, o mină marină a explodat la Costinești, în zona digului din fața unui hotel.
Atunci, autoritățile navale au verificat tot spațiul maritim, cuprins între Constanța și Mangalia, dar n-au mai depistat vreun pericol.
Dispozitivele sunt montate de ucraineni în porturile de la Marea Neagră pentru a ține departe navele rusești. Unele dintre ele se desprind din cauza valurilor și încep să plutească în derivă.
În acest moment, nu se știe exact cât de mine plutesc în Marea Neagră, însă, pentru că sunt foarte periculoase, a fost creată o alianță între trei state cu ieșirea la Marea Neagră: România, Bulgaria și Turcia.
Militari din aceste țări vor patrula zilnic pe mare, încercând să le depisteze, iar Franța a trimis recent la „Kogălniceanu” un avion special destinat misiunilor maritime.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock