Marele pianist și compozitor Valentin Gheorghiu a murit după o carieră de peste 70 de ani. Reacția îndurerată a lui Ion Iliescu

Marele pianist și compozitor Valentin Gheorghiu a murit după o carieră de peste 70 de ani. Reacția îndurerată a lui Ion Iliescu
Sursa FOTO: Wikipedia
Publicat: 17/07/2023, 16:59
Actualizat: 17/07/2023, 18:24

Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu a murit, în noaptea de duminică spre luni, 16 spre 17 iulie, la vârsta de 95 de ani, după o carieră prolifică de peste 70 de ani. Fostul președinte Ion Iliescu a scris un amplu mesaj pe blogul său, în care a elogiat activitatea marelui artist, dar a rememorat și lecțiile istoriei.

„De astăzi, cântecul de pian e mai trist: a plecat dintre noi Valentin Gheorghiu, un mare maestru al clapelor și un spirit înalt al culturii și societății noastre. Pe cât de mare a fost talentul său, pe atât de discretă a fost prezența sa în lume. Cei mari sunt mereu modești. Valentin Gheorghiu, unul din ultimii Maeștri adevărați ai lumii noastre, avea capacitatea de a transforma un iubitor al muzicii într-un meloman, așa cum numai artiștii cu o vocație unică reușesc, printr-o putere fantastică asupra publicului lor. Pentru România, a continuat munca lui Dinu Lipatti și a păstrat memoria lui Enescu răsunătoare: a făcut cele mai bune interpretări ale lui Schumann, Mozart, Schubert, Brahms, Rahmaninov, Debussy aici și peste granițe, și a păstrat locul țării noastre pe harta mondială a muzicii clasice.

A debutat la 15 ani, sub îndrumarea marelui dirijor George Georgescu, performând pe scena Ateneului Român un Beethoven care a convins publicul că își merită locul în Filarmonica noastră, pe care același George Georgescu a condus-o în perioada ei de glorie.

Pentru George Enescu – mărturie stă una dintre scrisorile lui, Valentin Gheorghiu a fost “un talent rar”. Pentru mine, a fost aceasta și mai mult decât atât: un prieten bun. I-am ascultat concertele, am fost martorul marilor sale succese, ne încurajam unul pe celălalt și povesteam despre speranțele și utopiile unei generații.

Cine e atent la subtilitățile istoriei nu uită că în 1958, când avea loc prima ediție a Festivalului Enescu la București, Valentin, alături de fratele său, Ștefan Gheorghiu, au câștigat Premiul I pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru vioară și pian de Enescu.

65 de ani mai târziu, în 2023, va avea loc prima ediție a festivalului Enescu fără Valentin Gheorghiu. Din nefericire, nu ne putem scrie singuri partitura vieții.
Am regretat sincer dispariția violonistului Ștefan Gheorghiu în urmă cu ceva timp, așa cum astăzi deplâng plecarea lui Valentin Gheorghiu. Transmit condoleanțele mele familiei înnobilate de prestigiul cultural și muzical al numelui Gheorghiu. Sunt alături de Roxana și Valentina Gheorghiu în aceste momente grele”, scrie fostul președinte Ion Iliescu pe blogul său. 

Valentin Gheorghiu are o impresionantă activitate artistică, ce se întinde pe parcursul a peste şapte decenii. Pianistul şi compozitorul s-a născut la 21 martie 1928, la Galaţi. A fost admis la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti (1934-1937; 1939-1947), Valentin Gheorghiu și i-a avut ca profesori pe Mihail Jora, Constanţa Erbiceanu, Mihail Andricu şi Constantin Brăiloiu.

A urmat apoi Conservatorul Naţional de Muzică din Paris (1937-1939), unde a studiat pianul (Lazare Lévy), teorie-solfegiu (Marcelle Meyer) şi armonia (Noël Gallon), potrivit lucrării „Muzicieni români, compozitori şi muzicologi – lexicon” (autor Viorel Cosma, Ed. Muzicală a Uniunii Compozitorilor, Bucureşti, 1970). Și-a făcut debutul în 1943, ca solist pe scena Ateneului Român, cu concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, alături de Filarmonica condusă de George Georgescu. A fost organist la Catedrala Catolică „Sf. Iosif” din Bucureşti (1947-1956) şi din 1950, solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

Turnee artistice în întreaga lume

La prima ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu” din 1958, Valentin Gheorghiu a fost distins, împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu (1926-2010), cu premiul I pentru interpretarea Sonatei nr. 3 „în caracter popular românesc”, în la minor, de George Enescu, potrivit paginii oficiale a Societăţii Internaţionale de Muzică „Arthur Rubinstein” din Israel.

Valentin Gheorghiu a întreprins, pe lângă activitatea concertistică din ţară, turnee artistice în Ungaria, Germania, Austria, Franţa, Italia, Polonia, Grecia, Turcia, Bulgaria, Elveţia, Egipt, Iugoslavia, URSS, Canada, SUA, Islanda, Israel, şi după 1970, în Suedia, Japonia, Finlanda, Spania, Belgia, Olanda, şi a susţinut concerte acompaniat de orchestre de renume precum Capela de Stat din Dresda, Orchestra simfonică din Viena, Filarmonica Cehă, filarmonicile din Sofia, Budapesta, Atena, Ankara, Helsinki, Filarmonica Regală din Stockholm, Societé de Concert du Conservatoire din Paris, Orchestra Radioteleviziunii Franceze, Orchestra Regală din Madrid, orchestrele simfonice din Baltimore şi Montreal, din Tokyo şi Kyoto.

A cântat alături de dirijori cunoscuți, precum Horia Andreescu, Roberto Benzi, Sergiu Comissiona, Antal Dorati, Anatol Fistoulari, Lawrence Foster, George Georgescu,și așa mai departe, potrivit site-ului Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” din Galaţi.

Premiul de excelenţă al Academiei Române pentru întreaga activitate

La 26 septembrie 2014, Valentin Gheorghiu a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

I-au fost acordate importante distincţii, premii şi titluri, printre care: Menţiunea I la Premiul de compoziţie „George Enescu” (1946); Premiul I la Concursul internaţional de la Budapesta (1949); Premiul de Stat cl. I (1949); Premiul I la Concursul internaţional de la Praga (1950, 1953); titlul de „Artist Emerit” (1951); Premiul I la Concursul internaţional de la Bucureşti (1953, 1958); Premiul de compoziţie „George Enescu” al Academiei Române (1961); Ordinul Muncii cl. a III-a (1964); Ordinul Meritul Cultural cl. I (1968), cetăţean de onoare al oraşului Texas, SUA (1981), Premiul de excelenţă al Academiei Române pentru întreaga activitate (1995), Premiul de Excelenţă acordat de Fundaţia Culturală Română (1999), Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1997) şi al Universităţii de Artă „George Enescu” din Iaşi (2007).

Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România
Valentin Gheorghiu a primit medalia şi diploma de onoare din partea Fundaţiei Internaţionale „Ion Voicu”, pentru contribuţia la dezvoltarea muzicii româneşti contemporane (2003), Premiul excelenţei interpretative al revistei „Actualitatea Muzicală”, secţiunea Muzică cultă (2005), „Premiul de Excelenţă” acordat de Radio România Cultural (2010), Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia (întreaga carieră) secţiunea Muzică (2010), Premiul de Excelenţă în Cultură – muzică, în cadrul Galei Premiilor Municipiului Bucureşti pentru Artă şi Cultură (15 ianuarie 2018).

Preşedinţia României i-a conferit, la 1 decembrie 2000, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Mare Cruce, în semn de apreciere pentru „contribuţia adusă la progresul şi propăşirea României”.

La 23 mai 2018, la împlinirea vârstei de 90 de ani, a fost decorat de Preşedinţia României cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României”, „în semn de profundă apreciere pentru ceea ce a realizat în extraordinara sa carieră muzicală, în calitate de pianist şi compozitor”.

În 2021, a primit Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2020, pentru întreaga activitate componistică şi interpretativă,

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
Neti Sandu a dezvăluit DIETA pe care o urmează de ani buni pentru a se...
Locul în care un kilogram de roşii costă 26 de lei. Investiţii uriaşe pentru a...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Statul vrea BANII românilor. Nouă obligație de plată. Vor plăti scump din 2025
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×