Prima pagină » Actualitate » Maria Miron și Mirela Păiuș, medici specialiști ATI la Sf Pantelimon, reținute pentru OMOR cu PREMEDITARE. Care sunt acuzațiile înfiorătoare

Maria Miron și Mirela Păiuș, medici specialiști ATI la Sf Pantelimon, reținute pentru OMOR cu PREMEDITARE. Care sunt acuzațiile înfiorătoare

Maria Miron și Mirela Păiuș, medici specialiști ATI la Sf Pantelimon, reținute pentru OMOR cu PREMEDITARE. Care sunt acuzațiile înfiorătoare

Maria Miron și Mirela Păius medici specialiști la secția ATI a spitalului Sfântul Pantelimon au fost reținute miercuri de procurorii de pe lângă Tribunalul București. Cele două și asistenta Mariana Călin au fost puse sub acuzare pentru omor calificat cu premeditare, tentativă de omor calificat și mărturie mincinoasă.

Cele trei cadre medicale au  fost reținute în dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Pantelimon. Până acum, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.

Reamintim, în peioada 4-7 aprilie 2024, la Secția de Anestezie-Terapie Intensivă au decedat 17 pacienți, în mod suspect. Familia și aparținătorii pacienților care au murit, la scurt timp de la internare, au acuzat că acestora nu li s-ar fi administrat doza de noradrenalină necesară. Suspiciunile lor au fost generate de afirmațiile făcute de surse din interiorul spitalului pentru publicația cetățeanul.ro

Crime la ATI

Procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., având calitatea de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București.

Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei), anunță anchetatorii.

Comunicatul Procuraturii

În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt:

Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.

În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

Modul de operare

La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00.

Asistenta complice

Tot la data de 07.08.2024, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta Marian Călin, asistentă în cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată.

În sarcina acesteia s-a reținut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 și 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declarații mincinoase și nu a spus tot ce știe cu privire la aspecte esențiale ale cauzei.

Față de inculpatele M.M.A. și P.M., precum și față de suspecta C.M. a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.
În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă a celor două inculpate pentru o perioadă de 30 de zile.

Citiți și: Ministrul Sănătăţii cere DEMISIA managerului şi directorului medical de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”: Încrederea publică a fost grav afectată

Locuințele a patru angajați ai Spitalului „Sf. Pantelimon” din Capitală, verificate de procurori / PERCHEZIȚIILE, făcute în dosarul morților suspecte

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și