Mariana Cotoi, fost director general al Casei de Comerţ Unirea, reținută de DNA. Prejudiciul/beneficiul, 40 de milioane de lei

Mariana Cotoi, fost director general al Casei de Comerţ Unirea, reținută de DNA. Prejudiciul/beneficiul, 40 de milioane de lei
Publicat: 10/10/2024, 17:45
Actualizat: 10/10/2024, 17:55

Mariana Cotoi, fostul director general al Casei de Comerţ Unirea a fost reţinută pentru 24 de ore, fiind acuzată de abuz în serviciu în formă continuată. Procurorii DNA o acuză pe Mariana Cotoi că ar fi creat un circuit fictiv. De asemenea, au fost reţinuţi trei administratori ai unor firme, transmite News.ro. Pocurorii DNA vizează un prejudiciu de peste 40 de milioane de lei la compania înființată de fostul premier Liviu Dragnea și fostu ministru al Agriculturii Petre Daea, pentru promovarea produselor 100% românești.

Alături de Mariana Cotoi, procurorii DNA au dispus și reținerea lui Mureșan Virgil, administrator în fapt al RRA City Cars SRL și EVOBOOST SRL, și Nica Cristian, administrator de drept al ALCAS GROW S.R.L. și TEN DON MARKT SRL).

Percheziții DNA au avut loc miercuri la Casa de comerț Unirea, companie înființată de Liviu Dragnea și fostul ministru al Agriculturii Petre Dae. Procurorii vizează un prejudiciu de peste 40 de milioane de lei. Dosarul vizează fapte din mandatul fostei directoare, Mariana Cotoi, potrivit informațiilor G4Media.

Comunicatul integral al DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 octombrie 2024, față de inculpații:

Mariana Cotoi, la data faptei director general al Societății Naţionale „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A., pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată

Alături de Mariana Cotoi, procurorii DNA au dispus și reținerea lui Mureșan Virgil, administrator în fapt al RRA City Cars SRL și EVOBOOST SRL, și Nica Cristian, administrator de drept al ALCAS GROW S.R.L. și TEN DON MARKT SRL

Inculpata Cotoi Mariana ar fi folosit „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A. ca un intermediar între societăți care acționau ca vânzător/cumpărător, creând astfel un circuit financiar care s-a dovedit a fi fictiv și care ar fi condus la prejudicierea societății comerciale de stat, iar prin aceste demersuri, inculpata ar fi păgubit Casa Unirea S.A. cu aproximativ 45.000.000 lei.

Operațiunea uleiul

Cu titlu de exemplu, o societate comercială ar fi lansat o ofertă prin intermediul Casei Unirea SA pentru cumpărarea unei cantități de 116.250 bidoane ulei floarea soarelui 1L, ofertă acceptată de societatea comercială administrată de inculpatul M.V.A. care s-a oferit să vândă de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L.

La data de 14.08.2023 inculpata Cotoi Mariana ar fi aprobat tranzacțiile, ocazie cu care ar fi indicat să se practice un adaos comercial de 4%.

Astfel inculpatul M.V.A. ar fi emis două facturi către „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A. în valoare totală de 315.315 lei și având ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L, precum și avizele de însoțire a mărfurilor, deși societatea furnizoare nu deținea aceste mărfuri și nu efectuase livrările ce au făcut obiectul celor două avize de însoțire a mărfurilor.

Ulterior, deși niciun reprezentant al Casei Unirea nu ar fi recepționat mărfurile și nici măcar nu le-a văzut pentru a se asigura cu privire la realitatea operațiunii, inculpata Cotoi Mariana ar fi confirmat operațiunile prin semnarea celor două facturi și a avizelor de însoțire a mărfurilor aferente, și chiar ar fi emis două declarații de conformitate privind salubritatea produselor.

În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Citiți și: 60 de percheziții la sediile „Casa UNIREA”. Procurorii o vizează pe Mariana Cotoi, fosta directoare a societății înființate sub „bagheta” lui Dragnea

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care șoferul accelerează și mașina cade în gol, la Pasajul Lujerului
Acești pensionari din România primesc 100 în plus la pensie, pe data de 11 octombrie...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
„Semnele vitale ale Pământului” au atins valori alarmante. „Viitorul umanității atârnă de un fir de...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Un condamnat la moarte din SUA a fost rugat de autorități să-și aleagă metoda prin...
Ursula von der Leyen, replică distrugătoare pentru Viktor Orban: „I-ar fi învinovățit pe unguri pentru...
Delia Matache reacționează după derapajul Andrei Măruță: „Ești…” + Mesajul ei GENIAL pentru fanii care...
Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie 2025. Cu cât se vor majora, anunțul oficial...
Sudor, instalator sau lăcătuş, noile meserii căutate de Generaţia Z. Ce salarii primesc la angajare
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Motivul pentru care tânărul în vârstă de 21 de ani l-ar fi ucis pe șoferul...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Cum semnalizezi corect în sensul giratoriu dacă mergi pe direcția înainte?
Negrescu cere Schengen terestru pentru România: Decizia se poate formaliza uşor la nivel tehnic
Cel mai mare AMFIBIAN din lume s-a dovedit a fi mai multe specii într-una!
Ordinul care a intra în vigoare în toată România. Este obligatoriu de astăzi, 10 Octombrie
Filmul care va da peste cap toate topurile. Apare pe Netflix, peste câteva ore
Un român a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
VIDEO. Angela Similea, prezență rafinată la spectacolul dedicat lui Dan Spătaru. Mirabela Dauer nu și-a...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Telescopul Webb a detectat o scurgere bizară în galaxia unui quasar luminos