Prima pagină » Actualitate » Mariana Garștea, specialist monitorizare structurală, despre Planșeul Unirii: Lucrările trebuie DEMARATE URGENT/ Apa lucrează, degradarea avansează

Mariana Garștea, specialist monitorizare structurală, despre Planșeul Unirii: Lucrările trebuie DEMARATE URGENT/ Apa lucrează, degradarea avansează

Mariana Garștea, președinte APMGS (Asociația Profesională pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală), a declarat în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că lucrările la Planșeul Unirii trebuie demarate de urgență. „Apa lucrează, degradarea avansează”, spune Mariana Garștea.

„Toată discuția aceasta cu Planșeul Unirii este de ani de zile, din 2015 – 2017. Din momentul respectiv, nu s-au mai făcut lucrări de întreținere la această structură. Și să nu credeți că aceste fenomene de degradare se opresc undeva. Nu! Ele avansează. Cât am mai vorbit, și cât ne-am mai certat, fenomenele de degradare avansează. Apa lucrează. Și este clar că lucrările trebuie demarate în mod urgent”, a precizat Mariana Garștea în emisiunea „Cu Gândul la București”.

Reprezentanta APMGS mai spune că are încredere totală în expertul care a dat verdictul în cazul Planșeului de la Unirii.  

„Bineînțeles că și-a făcut treaba (Daniel Băluță, primarul Sectorului 4– n.r.). Trebuie implementat un proiect de monitorizare cap-coadă în acest moment la Unirii. Până se autorizează lucrările (…) În momentul în care ai început lucrările acolo, toate lucrează în jur. Și trebuie să ai grijă de toată lumea. De clădiri, de trafic.

Dacă expertul a spus așa, și chiar îl cunosc și am încredere totală în dumnealui (Mihai Predescu – n.r.) și chiar îl cred. Am văzut și noi imagini și știm ce este acolo”, a mai explicat Mariana Garștea.

Planșeul Unirii se poate prăbuși la un cutremur de intensitate medie

Guvernul a decis, în aprilie 2023, suplimentarea cu 750 de milioane de lei a fondurilor din Programul „Anghel Saligny”, pentru reabilitarea și consolidarea Planșeului de la Piața Unirii.

Planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița, este în prezent într-o stare de degradare foarte mare, iar ultima expertiză tehnică a arătat că structura are un risc seismic gradul I.

Potrivit specialiștilor în construcții, care au verificat planșeul, acesta se poate prăbuși în cazul unui seism de intensitate medie, iar problema uriașă este că pe sub Dâmbovița (și pe sub planșeu) se află pasajul de la metrou, dintre Unirii 1 și Unirii 2.

Pe de altă parte, pe deasupra planșeului este organizată circulația rutieră din Piața Unirii. Practic, la această structură trebuie să se intervină de urgență, pentru a se evita o tragedie.

Gândul a publicat încă din martie 2021 imagini în premieră de sub planșeu, care arată starea deplorabilă a construcției. Imaginile pot fi văzute AICI.

Acestea sunt deficiențele grave identificate la Planșeul Unirii:

  • armături corodate, beton exfoliat, reduceri de secțiune, vegetație acvatică pe fața betonului și defecte de față văzută la riglele cadrelor;
  • grinzi secundare (nervuri) demolate, zone care se presupune că au fost refăcute în cofraj metalic nerecuperat și care sunt într-o stare avansată de coroziune;
  • grinzi secundare (nervuri) cu secțiune de rezistență puternic afectată, console scurte la cadrele de rost distruse în întregime ca urmare a infiltrațiilor de apă în rosturi;
  • beton exfoliat, armături corodate și infiltrații locale în placa de beton a planşeului;
  • defecte de execuție și lucrări executate necorespunzător cu ocazia diverselor intervenții la planșeu;
  • degradări la partea carosabilă a străzilor de deasupra planşeului, guri de scurgere, borduri, trotuare pietonale și parapete.

CITEȘTE ȘI:

Daniel Băluță, despre reabilitarea PLANȘEULUI Unirii: „Nu se va bloca toată circulația în Piața Unirii.

Specialiștii propun DEMOLAREA completă a planșeului din Piața Unirii și refacerea lui de la zero

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și