Marii dispăruți ai anului 2021: Artiștii și actorii care ne-au spus ”Adio!” în al doilea an de pandemie
Într-un an cumplit, marcat de pandemia de coronavirus, în care doar în România s-au înregistrat peste 600.000 de îmbolnăviri și peste 15.000 de decese asociate, personalități ale muzicii, teatrului și filmului românesc au părăsit, rând pe rând, marea scenă a vieții.
Ianuarie a început cu o veste tristă în lumea teatrului românesc. Pe 12 ianuarie se stingea din viață actorul Bogdan Stanoevici, fost ministru și fost director al Circului Metropolitan, la vârstă 62 de ani, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.
Stanoevici a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. În primul an de facultate a debutat în film, sub îndrumarea şi atenţia profesorului său, Amza Pelea. În perioada 1977-1979, a fost prezent în multe producţii cinematografice, de teatru şi de televiziune. A interpretat roluri în 13 lungmetraje, peste 15 filme de televiziune şi în zece spectacole de teatru.
În mai 1989 s-a stabilit prin căsătorie în Franţa, unde a mai jucat în filme ca: „La Ferme” de Mathieu Zeitindjioglou (2001), „Quicksand” de John Makenzie (2001), „Toronto R-V” de Andra Nicols (2004), „Tertium non datur” de Lucian Pintilie (2005). A început cu scheciuri pentru televiziune, la Canal Plus, parodiind procesul lui Ceauşescu, la modă în 1990. După 22 de ani, în februarie 2011, Bogdan Stanoevici a revenit in România, cu ocazia premierei filmului israelo-franco-român, „Misiunea directorului de resurse umane” în regia lui Eran Riklis.
Februarie
Valeria Gagealov, una dintre cele mai îndrăgite actrițe, a murit, în luna februarie, la vârsta de 89 de ani, după ce s-a infectat cu COVID-19.
Timp de 36 de ani, Valeria Gagealov a urcat pe scena Naţionalului din Bucureşti, unde a jucat dramă, comedie, comedie muzicală, roluri clasice şi moderne. S-au adăugat roluri la teatrul de televiziune, dar mai ales cele realizate în Studioul de Teatru la Microfon al Radioului, fiind una din cele mai apreciate voci din repertoriul bogat.
Martie
Chitaristul şi compozitorul Adi Bărar, fondator al trupei rock Cargo, a murit pe 8 martie 2021, la vârsta de 61 de ani, după ce a fost confirmat cu Covid-19 şi internat în stare gravă la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Timişoara. El avea şi alte afecţiuni mai vechi.
Bărar a fondat, în 1985, trupa rock Cargo, la Timişoara, în formula Carol Bleich (baterie), Octavian Iepan (chitară), Tibi Gajdo (chitară bass), Dinel Tollea (clape), Nae Ionel Tarnotzi – ex Progresiv TM/Pro Musica – (voce). În 1998, Adi Bărar a fost nominalizat de Heavy Metal Magazine şi Pop, Rock & Show drept cel mai bun chitarist al anului, pentru contribuţia adusă la albumul „Ziua Vrăjitoarelor” al trupei.
Cântăreaţa de muzică lăutărească Cornelia Catanga a murit pe 26 martie, la vârsta de 63 de ani. Ea era internată la Spitalul Universitar din București, după ce fusese diagnosticată cu COVID-19. Inspirată de muzica unora ca Romica Puceanu, Dona Dumitru Siminică, Ioana Radu şi Maria Tănase, Cornelia Catanga a început să cânte la acordeon în copilărie. A cântat cu cei mai mari lăutari ai anilor ’70. Primul album l-a lansat abia în 1989. Ea a interpretat atât melodii lăutărești, cât şi ruseşti, şi a colaborat, între alţii, cu Sfinx Experience, Nicu Constantin şi Loredana.
Aprilie
Nelu Ploieşteanu, unul dintre cei mai iubiți cântăreţi de muzică lăutărească, a murit pe 2 aprilie, la vârsta de 70 de ani, din cauza complicaţiilor apărute pe fondul infecției cu COVID-19. A început să cânte la vârsta de 18 ani, în satul natal din Prahova, moment în care şi-a luat şi numele de scenă Nelu Ploieşteanu. După 1990, a lansat peste 15 albume.
Pe 3 aprilie, „marea doamnă a muzicii lăutărești”, Gabi Luncă, care fusese infectată cu COVID-19 şi se afla internată în spital, a murit, la vârsta de 81 de ani. A început să cânte în anul 1951, alături de tatăl său. În 1953 a devenit solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. În perioada 1955-1957, a înregistrat prima dată la Radiodifuziunea Română. La Electrecord, Gabi Luncă a imprimat albumele: „Gipsy Songs” (1974), „Măi neicuţă din Piteşti” (1983), „Anii mei şi tinereţea” (1991), „Două mame pentru-o fată” (2005), „Dă mamă cu biciu-n mine. Comori ale muzicii lăutăreşti” (2009).
Mai
Maestrul Ion Dichiseanu a murit la vârsta de 87 de ani, pe 20 mai. Marele actor este cunoscut pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, apariţii în teatru TV şi radiofonic, dar şi pentru cele peste 50 de filme în care a jucat. A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclée”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.
În 2015, Ion Dichiseanu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului.
Iulie
Actriţa Luminiţa Gheorghiu, cunoscută pentru rolurile din filme ca „Moromeţii” şi „Moartea domnului Lăzărescu”, a murit pe 5 iulie, la vârsta de 71 de ani. Primul rol important în film a fost Catrina din „Moromeţii” (1987), regizat de Stere Gulea. A fost premiată la nivel internaţional 20 de ani mai târziu, pentru interpretarea din „Moartea domnului Lăzărescu”, film din 2005, în regia lui Cristi Puiu.
August
Muzicianul folk Doru Stănculescu a murit pe 23 august, la vârsta de 71 de ani. A fost membru fondator al Cenaclului Flacăra. Este fratele cântăreţei Mihaela Mihai. A debutat cu melodia „Ion Crâşmaru” pe versuri de Octavian Goga. A compus muzica pentru filmul „Porţile albastre ale oraşului” (1974, regia Mircea Mureşan). A lansat cinci albume, între care unul produs şi înregistrat de Valeriu Sterian şi două de Dan Andrei Aldea. În 1996, a primit premiul pentru întreaga activitate la Festivalul „Om Bun” şi în 2002, o diplomă de onoare din partea Ministerului Culturii.
Septembrie
Ion Caramitru, unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale, a murit pe 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani. Marele actor era internat la Spitalul Elias, iar medicii de acolo au confirmat că timp de trei săptămâni s-a luptat cu un stafilococ foarte rezistent la antibiotice.
A fost preşedintele UNITER – Uniunea Teatrală din România din 1990, ministru al Culturii între anii 1996 – 2000, director general al Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti din 1990 până în 1993, preşedinte al Academiei Europene a Balcanilor din 2017, iar din 2005 era manager al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.
Octombrie
Artistul Ion Bârlădeanu, cunoscut pentru colajele pop art, a murit pe 19 octombrie, la vârsta de 75 de ani. A fost gropar, muncitor în fabrică, paznic la Casa Poporului. După Revoluţia din 1989, a trăit din reciclarea sticlelor. A fost descoperit în 2008, de Ovidiu Feneş, care l-a recomandat proprietarului de galerie de artă Dan Popescu.
La vârsta de 62 de ani, Bârlădeanu a expus pentru prima oară, la Bucureşti, 20 de lucrări pe teme politice, subiectul preferat. A expus apoi la Basel şi Londra, în 2009 şi la Paris, în 2010. În 2009, regizorul Alexander Nanau a făcut un film documentar, marca HBO România, despre artist, numit „Lumea văzută de Ion B./ The World According to Ion B.”, film care a obţinut Premiul Emmy International, categoria „Arts Programming”.
Actorul Papil Panduru, soţul regretatei regizoare Cătălina Buzoianu, a murit pe 26 octombrie, la vârsta de 87 de ani. Pe scena Teatrului Mic, a jucat timp de peste două decenii, iar printre ultimele spectacole sunt: „Cum gândeşte Amy” de David Hare, regia Cătălinei Buzoianu (premiera în 2005), „Furtuna” de William Shakespeare, regia Cătălina Buzoianu (2009) şi „Primăvara doamnei Stone la Roma”, dramatizare de Martin Sherman, după romanul omonim al lui Tennessee Williams, în regia Lianei Ceterchi.
Noiembrie
Îndrăgitul cântăreț de muzică populară Petrică Mîțu Stoian a murit pe 6 noiembrie, la vârsta de 61 de ani, la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, unde a fost dus de la Clinica Nera, după o zi de recuperare post-COVID. Artistul s-a născut pe 18 septembrie 1960, în Izverna – Plaul Coșanilor, Mehedinți. A fost descoperit de Mărioara Murărescu și astfel și-a făcut debutul la celebra emisiune Tezaur folcloric. Din 1995, a fost angajat al Ansamblului Doina Gorjului, iar în același an a lansat primul său album – ”Aștept să răsară luna”. Albumele lui, 10 la număr, conțin cântece de petrecere, doine, ritualuri de înmormântare.
Pe 18 noiembrie a murit și cântăreţul Benone Sinulescu, la vârsta de 84 de ani. De-a lungul carierei, a colaborat cu diverşi interpreţi de muzică populară, printre care Irina Loghin, iar după 1989, a abordat şi stilul etno-dance şi a cântat cu grupul Ro-Mania. A debutat discografic în 1967, cu albumul omonim şi cel mai recent, în 2011, a lansat un disc de colinde. În decembrie 1967, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite şi îndelungată activitate artistică”, prin decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România.
Decembrie
Cântărețul Victor Socaciu a murit pe 27 decembrie, la vârsta de 68 de ani, după ce a fost internat o lună la Spitalul ”Carol Davila” din Bucureşti. În 1974, a debutat în Cenaclul Flacăra, iar anul următor, la radio, cu piesa „Nălucile amintirilor”, apoi, în 1976, la televiziune, cu „Oltule”. Debutul discografic a venit în 1981, cu „Roata”. Au urmat 12 albume şi compilaţii. Din 1991, a înfiinţat concursul folk „Om Bun”. A fost deputat în Parlament, în legislatura 2008 – 2012, ales pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat – Partidul Conservator.