Prima pagină » Actualitate » Marile râuri ale Europei au secat parțial din cauza secetei extreme. Unele dintre ele au deja zone impracticabile

Marile râuri ale Europei au secat parțial din cauza secetei extreme. Unele dintre ele au deja zone impracticabile

Marile râuri ale Europei au secat parțial din cauza secetei extreme. Unele dintre ele au deja zone impracticabile

Marile râuri ale Europei au zone impracticabile din cauza temperaturilor extrem de ridicate, iar efectele cauzate de secetă se văd și din spațiu. Imaginile surprinse de unul din sateliții din programul Copernicus al Uniunii Europene arată cum s-a micşorat suprafaţa acoperită de apă faţă de anul trecut.

Dunărea este un canal de transport maritim crucial care trece prin 10 țări, fiind cel mai lung fluviu din Europa de Vest. În prezent, muncitorii din România, Serbia și Bulgaria draghează râul doar pentru a se asigura că navele încă pot naviga pe el.

Deși nu se află într-o stare la fel de gravă ca alte râuri ale Europei, din punct de vedere al turismului, țări precum Ungaria depind extrem de mult de Dunăre, iar efectele negative se fac deja simțite. Unele nave de croazieră nu au reușit să treacă de anumite porțiuni ale fluviului pentru a ajunge în Ungaria.

Navele aflate încă în funcțiune nu se pot opri pe traseele lor normale, deoarece nivelul apei de pe malurile râurilor a scăzut atât de mult, încât multe stații au fost nevoite să se închidă. Potrivit reprezentanților din turism ai acestei țării, o navă medie de 1.600 de tone poate naviga, în prezent, doar fără marfă pe porțiunea ungară a Dunării.

Ministerul Agriculturii a anunțat, luni, că suprafața de culturi afectată de seceta din această vară a trecut de 400.000 de hectare. Potrivit oficialilor din minister, au fost întocmite procese-verbale de constatare a pagubelor pentru o suprafață afectată de secetă de 402.981 de hectare.

Este vorba de culturi din 34 de județe: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Iași, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.

Sunt afectate culturi de grâu, triticale (206.705 ha), orz, orzoaică, ovăz, secară (33.235 ha), rapiță (31.714 ha), porumb (74.973 ha), soia (5.213 ha), mazăre (866 ha), floarea soarelui (34.341 ha), plante furajere (6.737 ha) și alte culturi (8.986 ha), informează Antena 3.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și