Marius Petrescu, șeful ORNISS, prima REACȚIE după ieșirea de la DNA. A fost audiat în dosarul lui Eugen Pîrvulescu, fost președinte PNL Teleorman

Publicat: 17 10. 2024, 11:32
Actualizat: 17 10. 2024, 13:39

Marius Petrescu, șeful Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), a ajuns, joi dimineață, la sediul DNA, unde este audiat în calitate de martor în dosarul fostului liberal Eugen Pîrvulescu, potrivit unor surse judiciare. Între 2000 și 2002, Marius Petrescu a fost consilier al lui Mircea Geoană la Ministerul de Externe și director executiv la Autoritatea Națională de Securitate. 

UPDATE. Directorul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), Marius Petrescu, a declarat joi, după ce a fost audiat la DNA, că nu există nicio posibilitate de influenţare a verificărilor de securitate, iar avizele se dau în termene legale şi sunt argumentate „beton.”

„Confuziile au fost făcute din necunoaşterea legii”

Marius Petrescu a fost chemat la DNA pentru a fi audiat în calitate de martor, în dosarul în care senatorul Eugen Pîrvulescu a fost pus sub urmărire penală pentru instigare la cumpărare de influenţă.

La ieşirea de la audieri, Marius Petrescu a negat că i-ar fi cerut cineva să urgenteze eliberarea unui certificat ORNISS şi că lucrurile „s-au lămurit”.

„S-au lămurit lucrurile şi acum pentru toată lumea sunt clare. (…) Confuziile au fost făcute din necunoaşterea legii. (…) Faptul că autorizarea la informaţii clasificate nu se poate face decât după numirea în funcţie, la solicitarea expresă a şefului instituţiei angajatoare. Totul se face în nişte termene precise de instituţii cu atribuţii stabilite clar în legislaţia în vigoare.

Nu există nicio posibilitate, nici măcar teoretică, de influenţare a verificărilor de securitate, iar avizele se dau în termene legale şi sunt argumentate beton. (…) Secretarul de stat care a apărut fusese verificat şi avea autorizaţie valabilă şi în ziua de azi”, a precizat Marius Petrescu, citat de Agerpres.

Săptămâna trecută, DNA a anunţat că i-a pus sub acuzare pe senatorul Eugen Pîrvulescu pentru instigare la cumpărare de influenţă, şi pe Marian-Cătălin Burcescu, la data faptei director general la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.

În dosar, mai sunt cercetate alte două persoane pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă.

Conform DNA, în cursul anului 2022, persoana acuzată de trafic de influenţă, la instigarea lui Eugen Pîrvulescu şi beneficiind de ajutorul celeilalte persoane inculpate şi al lui Marian-Cătălin Burcescu, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 60.000 de euro din care martorul ar fi remis persoanei acuzate de trafic de influenţă suma de 150.000 lei (echivalentul a 30.000 euro), acesta din urmă lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei alte persoane care deţinea o funcţie importantă în cadrul instituţiei desemnate de securitate, afirmând că o va determina să urgenteze efectuarea verificărilor de securitate necesare în cadrul procedurii de eliberare a avizului de securitate ORNISS în beneficiul martorului respectiv

Reamintim că senatorul ex-liberal Eugen Pîrvulescu – fost președinte PNL Teleorman – a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, iar procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) susțin că, la inițiativa sa, ar fi fost tranzacționată o mită de 60.000 de euro.

Mita făcea parte dintr-un scenariu în care ținta era obținerea urgentă a unui certificat de securitate ORNISS de către o persoană care ar fi urmat să fie numită la conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI), în anul 2022.

Ministerul Justiției a cerut ridicarea imunității parlamentare a senatorului Eugen Pîrvulescu

Acesta pus sub urmărire penală şi care urmează să fie cercetat sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de instigare la cumpărare de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând cu ziua de vineri, faţă de Eugen Pîrvulescu, la data faptei şi în prezent senator în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de cumpărare de influenţă, Marian-Cătălin Burcescu, la data faptei director general la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă şi faţă de alte două persoane, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în cursul anului 2022, persoana acuzată de trafic de influenţă, la instigarea lui Eugen Pîrvulescu şi beneficiind de ajutorul celeilalte persoane inculpate şi Marian-Cătălin Burcescu, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 60.000 de euro din care martorul ar fi remis persoanei acuzată de trafic de influenţă suma de 150.000 lei (echivalentul a 30.000 euro), acesta din urmă lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei alte persoane care deţinea o funcţie importantă în cadrul instituţiei desemnate de securitate, afirmând că o va determina să urgenteze efectuarea verificărilor de securitate necesare în cadrul procedurii de eliberare a avizului de securitate ORNISS în beneficiul martorului respectiv.

Marius Petrescu, audiat la DNA ca martor în dosarul lui Pîrvulescu, este director al ORNISS de 22 de ani, de când a fost înființat Oficiul, potrivit informațiilor G4media.

Instituția este cea care organizează evidenţa listelor şi a informaţiilor secrete de stat și decide cine are acces la ele în România, iar toți cei care acced la înalte funcții în stat au nevoie de un certificat ORNISS.

 

CITIȚI ȘI:

Acuzat de CORUPȚIE, senatorul Eugen Pîrvulescu dădea cu tifla procurorilor DNA: „Mie îmi sug …, n-au ce să-mi facă! Încă 3 ani mă joc cu ei!”

„Aroganțele” infracționale ale senatorului Eugen Pîrvulescu. Era judecat pentru CORUPȚIE, dar intervenea cu mită ca să-și pună favoritul la șefia CNI