Românii trebuie să schimbe modul de consum, de la cel linear – cumpărat, folosit, aruncat – la cel circular – cumpărat, refolosit, reutilizat -, pentru a putea avea o economie circulară. Afimația îi aparține lui Marius Porojan, deputy CEO Green Pack, și a fost făcută în cadrul emisiunii Gândul Green, susținută de Țiriac Auto.
Termenul de economie circulară este tot mai des folosit, însă trebuie să înțelegem că, pentru a fi eficient, trebuie să ne schimbăm obiceiurile.
„În primul rând, pentru a putea discuta despre o economie circulară, lumea trebuie să poată să facă acest shift de la un consum linear – și vorbim aici de cumpărat, folosit, aruncat -, la un consum circular – cumpărat, refolosit, reutilizat. Din punct de vedere al reciclabilității, România stă undeva la 11%, adică este alimentată cu materiale reciclabile”, a precizat Marius Porojan.
Noi, la Green Pack, la punctul nostru de lucru din Făgăraș, putem vorbi despre o economie circulară – din deșeurile pe care le colectăm prin serviciul de waste management din locațiile clienților noștri, transformăm acele deșeuri în alte produse sustenabile, cum ar fi saci menajeri, folie de construcții, folii de agricultură, folie stretch, produse care pot fi reutilizate sau repuse în piață.
Dacă prin Sistemul Garanție-Returnare se poate vorbi de reciclarea PET, sticlă și aluminiu, sunt alte materiale care necesită o atenție sporită pentru a putea alimenta economia circulară.
„Vorbim de carton, vorbim de folie, vorbim de alte materiale din plastic, vorbim de HDPE, vorbim de PPE care în continuare, prin companii asemănătoare cu ceea ce facem noi, ajung la o stație de reciclare și sunt transformate în alte produse. Din păcate, încă suntem deficitari din punctul ăsta de vedere pe ceea ce înseamnă partea de deșeuri textile. Da, știm foarte bine că de la anul o să avem o nouă legislație, din punctul acesta de vedere”, a completat Deputy CEO Green Pack.
De asemenea, vorbim de partea de deșeuri biodegradabile și deșeurile SNCU, deșeuri de origine animală, pentru că la o analiză mai atentă o să observăm că un mare procent din deșeurile menajere reprezintă deșeurile textile și deșeurile biodegradabile. În momentul de față, noi avem implementate proiecte de colectare pe partea de deșeuri biodegradabile SNCU, și vorbim aici de colectarea acestor deșeuri și transformare a lor prin procedee automate în energie verde. Acestea, de asemenea, pot fi compostate, deci există soluții. Pe partea de textile, am început proiecte pilot de mai bine de un an, pentru că noi vrem să fim cumva în avans față de legislația care o să o să urmeze.
Emisiunea Gândul Green, susținută de Țiriac Auto, poate fi urmărită AICI:
Citește și: