Jurnalistul Maris Tucă a fost invitat de Radu Țibulcă la podcastul „VIN DE-O POVESTE.” Cei doi au baleiat între temele de discuție actuale – într-un an istoric, atât pentru România, dar și pentru întreaga planetă – despre parcursul său în domeniul HoReCa, dar și despre cea mai frumoasă și adevărată călătorie pe care a străbătut-o, cea de gazetar, pe care o face de 35 de ani. Iar povestea continuă, deoarece nu intenționează să se „pensioneze” prea curând din lumea care îl ține în priză, conectat la informație și la dezbatere, așa cum ne-a arătat de-a lungul atâtor ani.
Marius Tucă mărturisește, în discuția cu Radu Țibulcă, că ziua sa de naștere, 29 iulie, este una specială, fiind și ziua în care s-a născut Daria, fiica jurnalistului.
„Am mulți prieteni și de obicei abia aștept să vină 29 iulie (n.r. – ziua lui Marius Tucă). Îmi place ideea de zi de naștere, să mă văd cu prietenii la un pahar de vin, de șampanie. Mă bucură mesajele oamenilor și fac tot posibilul să răspund la ele.
Îmi place foarte tare ziua mea de naștere, pentru că este cea mai frumoasă zi, pentru că este ziua în care s-a nascut și Daria (n.r. – fiica jurnalistului). Este născută în aceeași zi cu mine, iar bucuria mea este dublă. Odată cu trecerea timpului, oamenii mă cunosc din ce în ce mai bine, așa că primesc cadouri după sufletul meu. Asta mă bucură foarte mult.
De obicei, primesc cărți și discuri de colecție. Am primit un ziar care a apărut pe 29 iulie 1966 (n.r. ziua nașterii lui MT), cred că era un ziar american și a fost foarte interesant să aflu ce s-a întâmplat în ziua aceea în lume. Întotdeauna, în jurul meu a rămas cercul de prieteni foarte apropiați, de colegi cu care am lucrat foarte mult. Eu cred despre mine că sunt un bun maestru de ceremonii.”
Marius Tucă a vorbit și despre identitatea culinară a României, pierdută în timpul perioadei comuniste, având expertiză în acest domeniu din postura de proprietar de restaurante.
Acesta susține că perioada pandemiei – care a venit cu restricții mari în zona HoReCa- a fost o adevărată provocare și o luptă pentru a se menține, alături de oamenii care i-au rămas aproape, pe linia de plutire.
„Comunismul a distrus aproape în totalitatea identitatea culinară, gastronomică a României. Am înțeles asta după ce am plecat prima dată în străinătate. Am înțeles că 50 de ani s-a șters practic identitatea românească. Cel care a restaurat ideea de bucătărie românească a fost Radu Anton Roman, căruia i-am publicat cărțile. Revenind la pandemie, pot spune că a fost o chestiune de eroism. A fost o perioasă grea în care am supraviețuit și cel mai important este că oamenii au rămas.”
Marius Tucă a vorbit și despre felul în care presa s-a transformat în toți acești ani, despre puterea informației care poate ajuta sau „îngropa” pe omul care pică în capcana universală a propagandei.
„Este o diferență de la cer la pământ în ceea ce înseamnă libertatea presei, ceea ce înseamnă oameni dedicați meseriei, care înainte făceau cu pasiune chestia asta. Acum, a devenit un serviciu oarecare. S-a schimbat totul, este dramatic!
Aparent este o libertate totală, dar acuma, propaganda funcționează la nivel global, avem propagandă universală, de la pandemie încoace. Ideea de libertate este afectată de această propagată la nivel global. Cel mai afectat de propagandă este publicul. Iar tu ești linșat de opinia publică dacă spui altceva decât spune propaganda.”
Despre anul 2024, Marius Tucă nu se ferește să-i atribuie titulatura de „an istoric.” Jurnalistul explică, cu argumente, de ce anul de grație 2024 va rescrie istoria, sfârșind prin a rămâne în istorie.
„Îi rog pe cei care ne urmăresc să citească știri din mai multe surse, să nu creadă în orice, să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă, în România și în lume. Apropo de anul 2024, este un an istoric din foarte multe puncte de vedere. Cred că se întâmplă o dată la zeci de ani, o sută de ani, ca un fost președinte american (n.r. – Donald Trump) și candidat la președinția SUA să fie împușcat.
O dată la nu știu cât timp se întâmplă ca un președinte în exercițiu (n.r. – Joe Biden) să renunțe la candidatura de la Casa Albă. O dată la 35 de ani, se întâmplă ca România să aibă toate alegerile posibile și imposibile. Trăim în vâltoarea și în nuclearul unui an incredibil, așa cum este 2024. Cred că trăim în anul de grație 2024 istoria absolută la timpul prezent.
Fiecare zi face parte din istoria lumii, la modul absolut, istoria aceea care care nu se va uita și despre care se va vorbi. Este un an absolut incredibil și lucrurile nu se opresc aici! Exagerând puțin, aș spune să trăim anul acesta ca și cum am trăi ultimul an pe pământ sau ultima zi pe pământ”, susține Marius Tucă.
Jurnalistul nu s-a ferit să recunoască în discuția cu Radu Țibulcă că „America dă președintele României,” dar și faptul că cea mai mare democrație a lumii este , în aceste momente, într-o degringoladă totală.
„Ordinul pe unitate și stabilitatea trebuie să rămână și Ciucă trebuie să fie președinte. Crezi că schimbă cu ceva faptul că s-a retras Biden? Apropo de ceea ce întâmplă în America, această bătălie care arată ca într-un stat bananier, nu ca în măreața Americă.
America este într-o degringoladă totală. De aceea, cred că, în momentul ăsta, Trump are marea șansă să fie din nou președinte, dacă nu va fi oprit. Este o bătălie incredibilă pe viață și pe moarte în America. De fapt, se bate sistemul cu ceea ce vrea Trump să schimbe”, a conchis Marius Tucă.
INTERVIUL integral poate fi vizionat AICI!