Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a făcut în cadrul emisiunii Marius Tucă Show o analiză completă și completă a radiografiei morții disidentului rus Alexei Navalnîi. Interlocutorul lui Marius Tucă a vorbit despre regimul lui Putin în an electoral, dar și despre stilul necruțător al rușilor de a-și pune total la pământ dușmanul, atunci când cineva încearcă să le strice „socotelile” și să pună presiune. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Cu trupul lui Navalnîi (n.r. – faptul că nu a fost dat familiei) cum se poate explica… Dacă ar fi fost un simplu accident – cum s-a spus inițial – trupul trebuia dat. Aparent, toată povestea asta nu i-a făcut bine lui Putin. De aici și întrebările care s-au pus. Sigur, chiar dacă ar fi murit în accident în închisoare, regimul Putin este indiscutabil vinovat de ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi.
Alegerile din Rusia sunt un mod, prin care validezi pe cel care este deja ales. Din această perspectivă, devine plauzibil ce au făcut cu Navalnîi, dacă vrei să nu fie nici măcar o posibilitate de a contesta și de a pune presiune pe regim. Rușii au stilul acesta că, dacă ești prăbușit – te-au lovit și ești împușcat în picior – nu discută cu tine atunci, te împușcă și în celălalt picior. Apoi și în cealaltă mână, până ești la pământ.
Stilul lor este să pună complet la pământ pe cineva care este dușman. Nu umblă cu mănuși. Navalnîi este un om care dădea mesaje din închisoare și oamenii se mai raportau la el. Al treilea scenariu, care nu poate să fie complet ignorat, este că cineva a făcut asta din afară, fără știrea sistemului. Ca să dea un răspuns la interviul lui Carlson. Ca să dea un mesajul cu Putin nu se poate negocia, este un asasin”, susține analistul Dan Dungaciu.
Văzut drept cel mai puternic critic al președintelui Vladimir Putin, Navalny ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru infracțiuni considerate pe scară largă motivate politic, notează BBC.
Acesta a fost mutat într-o colonie penitenciară, aflată la Cercul Polar, cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deţinuţilor de acolo sunt condamnaţi pentru infracţiuni grave.
Serviciul închisorii din districtul Yamalo-Nenets a declarat că în ziua decesului, Navalnîi „s-a simțit rău” după plimbare, pierzându-și „aproape imediat cunoștința”, se arată într-un comunicat.
Miercuri, 14 februarie, Alexei Navalnîi fusese trimis, din nou, la carceră, numărul de zile petrecute în izolare depășnd cifra de 300. Chiar în data de 14 februarie, Alexei Navalnîi a transmis un mesaj în mediul online. S-a adresat soției sale, Iulia Navalnaya, transmițând că sunt despărțiți de mii de kilometri și de „furtuni albastre”, dar o iubește din ce în ce mai mult.
„Iubito, totul e ca într-un cântec cu tine: între noi sunt orașe, luminile de decolare ale aerodromurilor, furtunile albastre de zăpadă și mii de kilometri. Dar simt că ești aproape în fiecare secundă și te iubesc din ce în ce mai mult”, a scris Alexei Navalnîi cu doar două zile înainte de moarte.
CITIȚI ȘI: