Prima pagină » Actualitate » MARIUS TUCĂ SHOW | Dan Dungaciu susține că instituțiile militare nu-și fac lobby pe lângă Guvern. „Militarii români au o singură temă, pensiile”

MARIUS TUCĂ SHOW | Dan Dungaciu susține că instituțiile militare nu-și fac lobby pe lângă Guvern. „Militarii români au o singură temă, pensiile”

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a vorbit în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show” despre ce reprezintă Armata Română, în anul de grație 2024 și într-o epocă a războaielor. Interlocutorul jurnalistului Marius Tucă mărturisește că instituțiile militare nu știu să-și facă lobby pe lângă Guvern, lucru care le face să piardă din drepturile pe care ar trebui și ar fi nevoie să le primească. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„Ce să mai apere, dacă 20 de ani tu îi faci praf orice tip de identitate și pe urmă spui că românii nu mai vin în armată”

„Ce spune șeful Statului Major? Ce spun generalii români? Spun faceți ceva pentru Armată, ăsta este mesajul. Din păcate, instituția militară din România nu a învățat să-și facă lobby pe lângă guvern, așa cum își fac toate instituțiile. Militarii români au o singură temă, pensiile. Cum au ajuns oamenii ăștia să discute numai de pensii?

Din păcate, s-au complăcut și fiind instituții militare nu știu să-și facă lobby. Nici măcar la o paradă nu se pot duce. Cum dezvolți tu conștiința de corp militar? Forța Americii este forța profesiei, pentru că acolo fiecare profesie are un tip de demnitate.

Militarul, polițistul, pompierul au ziua lor, uniforma lor. Ultima verigă de rezistență, reziliența, forța de apărare a unei comunități este doar dacă mai crede în ea. Ce să mai apere, dacă 20 de ani tu îi faci praf orice tip de identitate și pe urmă spui că românii nu mai vin în armată și nu-și mai apără țară. Românii cred astăzi în ideea pe care armata o întruchipează”, a explicat Dan Dungaciu.

„Populația României trebuie să se îngrijoreze”

Reamintim că generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei Române, a lansat un avertisment dur, privind posibilitatea unui conflict armat cu Rusia, un subiect discutat intens în spațiul public, dar și la nivelul oficialilor internaționali și a analiștilor politici.

Acesta a mai precizat că a discutat problema inclusiv la nivel de Consiliu Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Marcel Ciolacu a contrazis afirmațiile oficialului Armatei Române, punctând că România a nu a fost niciodată mai sigură.

Șeful Statului Major al Apărării a acordat un interviu în care a menționat pericole care vizează România „în perioada imediat următoare.”

Generalul Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării, mărturisește că „nu trebuie irosită” nicio secundă și că România trebuie să se pregătească rapid pentru un conflict iminent declanșat de Federația Rusă.

Ofițerul de rang înalt amintește, în același interviu extins acordat publicației Europalibera.org, că România nu are cadrul legal necesar în acest moment pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente.

„Populația României trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătită. Este nevoie de o lege care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma, să-și facă o decontaminare. (…)

Parlamentul nu a adoptat până acum legile cerute de Armată pentru a putea apăra eficient și complet România. (…) Rezerviștii României sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front. Deficitul de personal la Armată este de zeci de procente. 6.000 de angajați au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023″, a precizat în interviul citat șeful Statului Major al Armatei Române.

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a mai punctat că, „până nu se modifică legi precum cea a Apărării, de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale, cea privind regimul armelor și munițiilor, Armata nu are libertatea deplină de a folosi armamentul pe timp de pace, în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție.”

„Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri”

Premierul Marcel Ciolacu l-a contrazis joi, într-o conferință de presă, pe noul șef al Statului Major al Apărării, general-locotenentul Gheorghiţă Vlad, care a afirmat că românii trebuie să se pregătească pentru un război.

„România nu are niciun risc să fie angajată într-un război, România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere decât este astăzi. Faptul că facem parte din NATO este foarte important și vedeti ce desfășurare de forțe și militari din toată Europa și SUA sunt pe teritoriul României, poliție aeriană, deci haideti să stăm liniștiți, că România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri cu care ne jucăm și cu care nu ne jucăm”, a comentat Marcel Ciolacu declarațiile generalul-locotenentului. Gheorghiță Vlad.

Avertisment șeful armatei britanice: „Europenii și cetățenii UK să se pregătească de un posibil război cu Rusia”

Și șeful militar al armatei britanice i-a avertizat pe cetățenii Regatului să fie pregătiți de un război la nivelul celor două mari conflicte din secolul XX. Generalul Patrick Sanders a făcut declarațiile la Expoziția Internațională de Vehicule Blindate de la Londra, potrivit Euronews.

El a mai spus că invazia rusească a Ucrainei este un semnal al lucrurilor care vor veni, avertizând că lecțiile războaielor trecute trebuie învățate înainte să fie prea târziu.

„Predecesorii noștri au eșuat în a înțelege implicațiile așa-zisei Crize din Iulie, din 1914 (n. red. – premergătoare Primului Război Mondial), și s-au împiedicat până au căzut într-unul dintre cele mai groaznice războaie. Nu ne permitem să facem aceeași greșeală și astăzi. Ucraina chiar contează.

Acest război nu este doar despre pământul negru din Donbas, sau doar despre reînființarea Imperiului Rus – este despre învingerea sistemului nostru (democratic – n. red.) și a modului nostru de viață politic, psihologic și simbolic. Felul în care răspundem, noi fiind o generație ante-belică, va avea implicații mari pentru istorie. Curajul ucrainenilor ne-a mai cumpărat niște timp, pentru moment”, a spus generalul.

 

CITIȚI ȘI:

MARIUS TUCĂ SHOW | De ce curajul lui Navalnîi nu a fost suficient ca să-l răstoarne pe Putin. Dan Dungaciu: „Este teamă de revoluție în sistemul rus”

MARIUS TUCĂ SHOW | Cele trei SCENARII din jurul morții lui Navalnîi. Dan Dungaciu: „Rușii nu umblă cu mănuși, își pun complet la pământ dușmanul”

AVERTISMENTUL șefului armatei britanice: E nevoie ca europenii și cetățenii UK să se pregătească de un posibil război masiv cu Rusia

A terminat Facultatea de Jurnalism. Iubește să afle despre oameni și despre poveștile lor, dar și să prezinte la cald informații interesante care să-i ajute pe cei dornici  de a fi la curent cu ... vezi toate articolele

Citește și