Mark Rutte, ULTIMUL discurs ca premier al Olandei, înainte de șefia NATO. Mesaj mobilizator, dar și „fire de păr alb şi riduri”

Publicat: 30 06. 2024, 22:53
Actualizat: 30 06. 2024, 22:54

Mark Rutte, premierul olandez, a îndemnat ţara sa să sprijine Ucraina şi cooperarea internaţională, în ultimul său discurs către conaţionalii săi, duminică, în timp ce un nou guvern este pregătit să preia conducerea Ţărilor de Jos în două zile.

Mark Rutte: „Împreună suntem mai puternici decât singuri”

Premierul interimar al Olandei a fost nominalizat oficial în funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice după consensul celor 32 de state membre.

România a fost ultima țară care și-a dat acordul după ce președintele Klaus Iohannis a decis să iasă din cursă după ce și-a pierdut totți susținătorii la această funcție.

„Este esenţial ca ţara noastră să fie parte integrantă a Uniunii Europene şi a NATO. Împreună suntem mai puternici decât singuri. Mai ales acum”, a declarat Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, din biroul său din Haga.

După ce a condus ţara timp de 14 ani, Rutte va duce experienţa sa în materie de construire a consensului la Bruxelles, unde va prelua funcţia de secretar general al NATO.

Mark Rutte a subliniat necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina, „pentru pace acolo şi securitate aici”

Noul guvern, care ar trebui să se instaleze marţi, a promis să menţină asistenţa. Rutte a subliniat caracteristicile pozitive ale ţării sale.

„Aici nu există război, puteţi fi ceea ce sunteţi, suntem prosperi”, a spus el în discursul de 12 minute.

El a recunoscut că au existat momente slabe în timpul mandatului său, inclusiv un scandal privind alocaţiile pentru copii, în care mii de părinţi au fost etichetaţi în mod eronat drept frauduloşi.

Purtând o cămaşă albă cu mai mulţi nasturi de sus descheiaţi, Rutte a spus că timpul petrecut în funcţie a adăugat „fire de păr alb şi riduri” aspectului său.

Mandatul lui Stoltenberg a fost extins de patru ori în contextul războiului din Ucraina

Rutte își va prelua atribuțiile pe 1 octombrie, când expiră ultima prelungire a mandatului actualului secretar general, Jens Stoltenberg, numit în 2014. Mandatul lui Stoltenberg a fost extins de patru ori în contextul războiului din Ucraina, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP.

În plus față de gestionarea războiului din Ucraina și a contextului politic internațional tensionat, Mark Rutte va trebui să trateze și cu o posibilă viitoare administrație americană condusă de Donald Trump, dacă fostul președinte republican va reveni la Casa Albă după alegerile în care se va confrunta din nou cu actualul președinte democrat Joe Biden.

Relațiile bune ale lui Rutte cu Trump în mandatul anterior al acestuia ar putea să fi jucat un rol în susținerea candidaturii sale.

Premierul olandez este recunoscut printre omologii săi europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018, când a discutat cu Trump asupra cheltuielilor de apărare pe care fostul președinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor.

CITIȚI ȘI:

Mark RUTTE este viitorul SECRETAR GENERAL al NATO / Când începe mandatul premierului olandez

Ambasada SUA, după retragerea lui Klaus Iohannis: Un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea şi consensul în cadrul Alianţe