Mark Zuckerberg acuzat că adăpostește pedofili pe rețelele sociale controlate de Meta. Ce explicații îi cere comisarul european Thierry Breton
Mark Zuckerberg este acuzat de comisarul european pentru piața internă Thierry Breton că rețelele de socializare pe care le controlează prin compania Meta au fost penetrate de o mare rețea de pedofilie. În cazul acesta este vorba de Instagram. Programele care ar fi trebuit să protejeze promovarea conținuturilor ilicite au fost păcălite de infractori.
Thierry Breton se va deplasa la sediul Meta din SUA, pe 23 iunie, pentru a-i cere explicații personal lui Mark Zuckerberg şi pentru a-l soma să ia măsuri imediate în legătură cu această problemă. O investigaţie Wall Street Journal a dezvăluit miercuri că Instagram a lăsat să prolifereze pe platforma sa o vastă reţea de conturi ce promovau şi găzduiau material reflectând abuzuri sexuale asupra copiilor. Platforma social media le permite utilizatorilor să caute hashtag-uri explicite, iar infractorii i-au exploatat algoritmii de recomandare pentru a promova conţinuturi ilicite.
Codul Meta pare să nu funcționeze
„Codul voluntar al Meta privind protecţia copiilor pare să nu funcţioneze”, a scris comisarul Breton, joi, pe Twitter.
„Mark Zuckerberg trebuie acum să dea explicaţii şi să ia măsuri imediate”, a cerut comisarul european.
Breton vrea să vadă cum se pregătesc companiile de social media, inclusiv Twitter, să se conformeze cu legislaţia UE privind moderarea conţinutului (Legea serviciilor digitale, DSA), arată POLITICO.
Meta va trebui să „demonstreze” că aplică măsurile Comisiei Europene după 25 august, când DSA va începe să se aplice platformelor Big Tech. În caz contrar, compania s-ar putea confrunta cu amenzi drastice de până la 6 % din veniturile sale anuale globale.
În conformitate cu DSA, platformele sociale trebuie să ia măsuri împotriva conţinutului ilegal şi să se asigure că minorii sunt în siguranţă pe o platformă. Companiile trebuie, de asemenea, să evalueze şi să limiteze modul în care platformele şi algoritmii lor contribuie la probleme majore ale societăţii, cum ar fi difuzarea de conţinut ilegal şi protecţia minorilor.
Meta susține că a dezactivat 490.000 de conturi
Un purtător de cuvânt al Meta a declarat că societatea a înfiinţat un grup de lucru intern pentru a investiga şi a „aborda imediat” dezvăluirile recente.
Meta susține că a dezmembrat 27 de „reţele abuzive” între 2020 şi 2022 şi a dezactivat peste 490.000 de conturi pentru că au încălcat politicile de siguranţă pentru copii în ianuarie 2023.
Platformele de social media, precum Instagram, de la Meta, TikTok, de la ByteDance, Snapchat, de la Snap, şi YouTube, de la Alphabet (Google) au stârnit îngrijorarea autorităţilor de reglementare din toată lumea, nu numai a celor europene, şi a utilizatorilor referitor la vulnerabilitate copiilor.