Marte ar putea susține viața umană?! Potrivit oamenilor de știință, cantități uriașe de apă ar putea fi prinse adânc în scoarța planetei Marte.
Astfel, această nouă descoperire ridică noi întrebări cu privire la posibilitatea existenței vieții pe Planeta Roșie. Potrivit cercetătorilor, ar exista suficientă apă sub rocă pentru a umple oceanele de pe suprafața planetei.
Oamenii de știință spun că în urmă cu peste 3 miliarde de ani, Marte nu avea doar lacuri și râuri, ci și oceane la suprafața sa – cu toate acestea, pe măsură ce planeta și-a pierdut atmosfera, acestea au dispărut.
Tot ceea ce este vizibil astăzi este gheața de permafrost de la polii planetei.
„Estimarea noastră de apă lichidă este mai mult decât volumele de apă propuse pentru a fi umplut posibilele oceane marțiane antice. O crustă de mijloc ale cărei roci sunt crăpate și umplute cu apă lichidă explică cel mai bine atât datele seismice, cât și cele gravitaționale”, a spus dr. Vashan Wright, coautor al studiului de la Instituția Scripps de Oceanografie de la Universitatea din California, San Diego, potrivit The Guardian.
Wright a adăugat că, dacă măsurătorile de la locația de aterizare Insight ar fi reprezentative pentru întreaga planetă, cantitatea de apă prinsă în scoarță ar umple un ocean de 1-2 km adâncime pe Marte.
„Pe Pământ, apa subterană s-a infiltrat de la suprafață și ne așteptăm ca acest proces să se fi produs pe Marte”, a spus acesta.
Oamenii de știință spun că potrivit cercetărilor, cantități mari de apă lichidă pot fi prinse în roci la aproximativ 11,5-20 km sub suprafața marțiană.