Prima pagină » Actualitate » Mărturia unei gravide din București, infectată cu coronavirus: „Experiența COVID a fost o traumă. Nu am crezut că poate să fie atât de rău”

Mărturia unei gravide din București, infectată cu coronavirus: „Experiența COVID a fost o traumă. Nu am crezut că poate să fie atât de rău”

Mărturia unei gravide din București, infectată cu coronavirus:  „Experiența COVID a fost o traumă. Nu am crezut că poate să fie atât de rău”

O gravidă infectată cu COVID-19 mărturisește momentele cumplite prin care a trecut când a aflat că testul pentru SARS-CoV-2 este pozitiv. Cea mai mare teamă a femeii, în vârstă de 36 de ani, era că va pierde sarcina.

Roxana spune că experiența COVID a fost o traumă, pentru că nu știa ce se poate întâmpla.

„Pentru mine, experiența COVID a fost o traumă. Pe lângă simptomatologia specifică, care n-a fost deloc ușoară, am stat cu inima la gură, din oră-n oră, pentru că nu știam cum va evolua boala. Am plâns când am văzut testul pozitiv, pentru că nu știam exact ce se poate întâmpla și primul lucru pe care l-am făcut a fost să iau legătura cu medicii”, a povestit femeia, potrivit Digi24.

Singura dorința a femeii era să fie verificată permanent starea bebelușului.

„Nu am crezut că poate să fie atât de greu. Am avut o tuse cumplită. Mi-a fost foarte teamă, în permanență mă țineam cu mâna de burtă, pentru că îmi era teamă să nu se desprindă placenta, să nu se întâmple ceva. Tot ce îmi doream era să treacă perioada aia, să pot să ies din casă, să merg la medic, să verific care este starea bebelușului”, a mai spus tânăra.

Medicul ginecolog Ana Maria Rotaru spune că 20% dintre gravide sunt vaccinate, unele înainte de a rămâne însărcinate, altele, în timpul sarcinii. Până acum, evoluția lor este una favorabilă, atât ele, cât și feții sunt bine.

Specialiștii spun că vaccinul protejează atât mama, cât și copilul.

”Vaccinul nu afectează fertilitatea, nici prezentă, nici viitoare. Mai degrabă boala COVID, determinată de infecția cu SARS-CoV-2, afectează fertilitatea, prin toate mecanismele pe care le produce în corp. Prin boală, se produc o grămadă de fenomene inflamatorii și fenomene trombotice, care pot produce microtromboze la nivelul vaselor și al endometrului, plăpumica unde se livrează sarcina, și astfel să fie afectată fertilitatea printr-o rată mai mică de implantare a sarcinilor”, a spus medicul ginecolog Claudia Mehedințu.

Citește și