Prima pagină » Actualitate » Mărturia unui ambulanțier de la Timișoara despre ”prăpădul” din valul 5: ”Conducem și 14 ore, am ajuns să nu mai dormim, avem țiuit în creier de la sirene”

Mărturia unui ambulanțier de la Timișoara despre ”prăpădul” din valul 5: ”Conducem și 14 ore, am ajuns să nu mai dormim, avem țiuit în creier de la sirene”

Mărturia unui ambulanțier de la Timișoara despre ”prăpădul” din valul 5: ”Conducem și 14 ore, am ajuns să nu mai dormim, avem țiuit în creier de la sirene”

Situația gravă a infecțiilor COVID-19 din județul Timiș, cu o medie de 2.500 de noi cazuri confirmate zilnic, în ultima săptamâna, pune mare presiune pe Serviciul de Ambulanță Timiș, care nu mai face față solicitărilor.

După articolul publicat de Gândul despre situația alarmantă din județul Timiș, care a ajuns la cea mai mare rată de infectare din România și nu mai face față solicitărilor de testare pentru COVID la domiciliu, mai mulți angajați ai Serviciului de Ambulanță ne-au povestit că ritmul în care se lucrează acum este la limita suportabilității.

Directorul Serviciului de Ambulanță Timiș, Leonida Iancu, spune că în Timiș este ”prăpăd”, iar situația din ultimele zile depășește orice record de până acum, pentru că zilnic sunt mii de cereri pentru testare, pentru urgențe, consult la domiciliu și transportul unor pacienți la spital.

Unii dintre oamenii care lucrează pe ambulanțe ne-au mărturisit că sunt epuizați și nu mai fac față, pentru că sunt chemați la serviciu fără pauze și se încalcă toate normele legale privind timpii de lucru și de odihnă.

”Groază nu-i cu pandemia, groază este cu felul și ritmul de lucru. De ce nu l-ai întrebat pe Iancu cum a ajuns să oblige angajații să vină la lucru zi, zi, noapte, zi, zi, noapte? Noi nu mai avem viață, noi nu mai avem familie”, a mărturisit un șofer de ambulanță, pentru Gândul, sub protecția anonimatului.

Ultima dată, am avut 290 de kilometri, am plecat la ora 05.30 și am venit la 17.30. Cred că limita mea de viteză a fost la 110 km/h. Ne dau curse în bătaie de joc, am avut 80 de solicitări, am ajuns la 22.30 acasă”, spune angajatul.

 “Stăm 14 ore la volan, nu bem apă, nu mâncăm”

Ambulanțierul susține că, pe lângă numărul mare de solicitări, trebuie să se mai confrunte cu problemele din sistem și cu răbufnirile oamenilor supărați că așteaptă mult timp să vină echipajul de ambulanță. 

“Nu zic că lumea nu e bolnavă, lumea se sperie și îi este frică pentru ce se întâmplă. Trebuie să fii și un bun psiholog, să ai o discuție cu bolnavul. Am avut chestii de genul ăsta, i-am spus «încearcă să te relaxezi, nu noi suntem de vină că suntem obligați să stăm de la 45 de minute, la o oră și jumătate». Stăm și așteptăm cu bolnavul în mașină să ni-l preia (la spital – n.r.). Ne pun în situații de compromis, ia bolnavul ăsta și du-l acasă, ca să ți-l primesc pe celălalt”, a povestit acesta.

Din cauza numărului uriaș de solicitări, echipajele de pe ambulanțe nu pot face pauze nici pentru a mânca.

Noi nu ne facem nevoile, nu bem apă, noi nu mâncăm, iar când mâncăm, luăm un sandvici din mers. E a treia tură când mă duc, acuma, la lucru.

”Astăzi noapte intru, a doua zi mă duc la Timișoara, a treia zi plec la Timișoara. Asta cu mașina mea personală, ca să fac recoltări de la DSP. Pe cei de la DSP nici nu-i interesează ce se întâmplă. Numerele de telefon nu sunt corecte, adresele nu sunt corecte, mergem pe intuiție. 70-80 de persoane, e foarte greu! Este un ritm de lucru impresionant. Cu salvarea, mai spargi Timișoara, dar cu mașinile astea neinscripționate, fără girofar, fără nimic, îmbătrânești”, a mai spus ambulanțierul.

”Nu mai putem nici să dormim, avem sunete în creier”

Din cauza stresului și a suprasolicitării zilnice, oamenii ajung să nu mai poată dormi în zilele când sunt liberi.

”Mă durea inima, mă durea … am zis, băi să nu fac infarct. Eu am fost un tip energic, dar nu se mai poate! Nu mai avem patru ture, avem trei ture, fără odihnă, fără nimic. Nu au voie! Eu am condus 14 ore, în care am stat efectiv la volan. Pe cuvânt de onoare, parcă suntem teleghidați”, mai spune angajatul de la Serviciul de Ambulanță Timiș

Noaptea nu mai dorm, decât dacă îmi iau jumătate de pastilă. Sunt colegi care au aceeași nevoie. Nu putem să dormim, avem sunete în creier. Am un țiuit în creier, cât îmi sună sirena aia în cap. Mă gândesc că se va termina tot în două-trei săptămâni, dar nu e normal ca cineva să te oblige să vii la lucru peste limita puterilor.

 Ambulanțierul spune și că ar trebui să fie ajutați de rezidenți, dar de multe ori aceștia nu sună oamenii care au chemat ambulanța.

”S-au dat mașini în sprijin la Poliție și la SMURD, nu la Ambulanță. Sunt rezidenți ăe ambulanțe sau pe mașinile date de primăriile din județ, dar care nu vor să dea telefon la persoana respectivă. Am spus unuia: «Data viitoare, nu mai ai ce să cauți cu mine în mașină»”, a precizat acesta.

”Am ajuns și la 1.500 de testări pe zi, de trei ori mai mult decât activitatea noastră”

Victor Țepeș, liderul sindicatului de la Ambulanța Timiș, spune că a discutat aceste probleme cu conducerea instituție și că speră ca situația să se rezolve în câteva zile.

“Am discutat și cu domnul manager, înțeleg că situația care este la ora actuală e din cauză că nu s-au respectat anumite condiții de către celelalte servicii, DSP și Prefectură. Noi eram a patra opțiune pentru testările PCR, că de aici vine problema. Am ajuns să facem câte o mie de testări pe zi. În condiții normale, noi făceam în jur de 400-500 de solicitări. Acum am ajuns chiar și la 1500, ceea ce înseamnă de trei ori activitatea noastră”, afirmă liderul sindical.

Tot din cauza numărului fără precedent de solicitări la Ambulanța Timiș, începând din 10 ianuarie s-au suspendat concediile, iar din 1 februarie, graficul de muncă este zi, zi, noapte, apoi liber.

”Este un program infernal. Noi am sesizat Ministerul Sănătății și văd că s-au mișcat puțin lucrurile. A apărut în 31 ianuarie un ordin de ministru, prin care, la serviciile de ambulanță unde sunt probleme, de ieri, au venit în sprijinul nostru pentru recoltări. Au venit trei mașini de la ambulanțele private, patru de la ISU, câteva de la primării. Cu mașinile nu mai e o problemă”, a adăugat Victor Țepeș.

El atenționează că, dacă se menține ritmul de acum, oamenii nu vor mai putea să reziste mult timp.

Și la noi apar zilnic cazuri de îmbolnăviri, carantină și izolare, personalul se împuținează și e greu să menținem acest program. Sperăm ca până prin 10 februarie, cu sprijinul pe care îl primim, să revenim la normal și chiar să începem să dăm și concediile. E o situație de criză, pe care trebuie să o depășim cumva”, a mai spus liderul sindicatului de la Serviciul de Ambulanță Timiș.

10 la sută dintre angajații de la Ambulanță sunt în izolare sau în carantină

Serviciul de Ambulanță Timiș are aproximativ 400 de angajați, dintre care, conform directorului Leonida Iancu, circa 10 la sută sunt în izolare, confirmați cu COVID sau în carantină, pentru că sunt contacți.

Directorul Serviciului de Ambulanță Timiș, Leonida Iancu, a recunoscut, într-o declarație dată pentru Gândul, că situația a devenit dramatică, după ce numărul de solicitări pentru testare PCR a depățit orice record.

“Cele mai mari probleme sunt la recoltarea pentru testarea PCR, pentru astea trebuie să mergem la domiciliul pacienților, să luăm probe, să facem niște documente și cu toate trebuie să ajungem la laboratoare, ca să facă testele. Aici avem cea mai mare problemă, pentru că nu-i obiectul nostru de activitate, ne-am adaptat și noi, în urmă cu doi ani, când am primit prin ordin de ministru să facem aceste testări, dar ele au crescut fulminant în acest val cinci”, afirmă Leonica Iancu.

Directorul SȘerviciului de Ambulanță Timiș spune că, în urma apelului făcut de prefect, mai multe instituții s-au mobilizat deja și-au trimis mașini și șoferi, iar spitalele din Timișoara și Facultatea de Medicină a trimis personal. 


Citește și:

“În Timiș este prăpăd!”Ambulanța a ajuns la un record de testări pentru COVID, numărul solicitărilor a crescut alarmant în județul cu cea mai mare rată de incidență

 

Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care a continuat ca redactor-șef (7 ani). A mai fost ... vezi toate articolele