Masca nu e obligatorie în timpul orelor de educație fizică, dacă se respectă anumite măsuri de protecție
Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri, iar sporturile de echipa se recomanda a fi evitate. Atunci când este posibil, se recomandă organizarea orelor de educație fizică doar în aer liber (nefiind obligatorie purtarea măștii).
Purtarea măștii este obligatorie pentru copiii care se deplasează către și de la locul de efectuare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică.
În acest sens, Ministerul Educației și Minsterul Sănătății vin cu patru propuneri de modificare a ordinului comun privind asigurara măsurilor sanitare în școli:
1. Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția depășirii pragului de 6 la mie unde intrarea în carantină se aplică imediat.
2. Cei care au fost declarați contacți direcți ai unor cazuri confirmate și care nu au simptome, în situația în care refuză testarea nu vor fi primiți în unitatea/instituția de învățământ minim 14 zile.
3. Elevii din învățământul special pot face ore cu prezența fizică indiferent de scenariul în care se găsește unitatea de învățământ preuniversitar, cu excepția carantinei când desfășurarea procesului de învățământ se va face online.
4. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, la orele de specialitate din învățământul vocațional, precum și în învățământul special.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Nu toate şcolile vor primi teste antigen. Aş vrea ca DSP să înţeleagă foarte bine acest aspect!”
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri, 12 februarie, faptul că nu toate școlile din țară vor avea teste antigen pentru testarea elevilor care prezintă simptome specifice COVID-19.
Sorin Cîmpeanu a precizat că unitățile școlare care nu au cabinet medical sau personal specializat nu au de ce să primească teste antigen. Însă, Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) vor fi dotate cu acest tip de teste.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Jumătate dintre elevii depistați cu Covid provin din două județe și București
Potrivit acestuia, în perioada 8-11 februarie, după redeschiderea școlilor, au fost confirmați cu noul COVID-19 un număr de 244 de elevi și 329 de angajați din sistem și a fost suspendată activitatea în 171 de clase.
„Până acum există opt județe fără niciun caz confirmat la elevi, există alte 10 județe fără niciun caz confirmat la angajați, cadre didactice, după cum există județele Cluj, Arad și municipiul București, în care în total sunt 122 de copii infectați, la nivelul zilei de astăzi (joi-n.r.), ora 18.00, adică exact jumătate din numărul celor depistați pozitiv în întreaga țară. Cred că asta ne face să tragem niște concluzii cu privire la respectarea regulilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu joi, 11 februarie.