Prima pagină » Actualitate » Mașina de propagandă a lui Putin. Atrocitățile comise de soldații ruși în Ucraina, ”mascate” prin manipulare și dezinformare

Mașina de propagandă a lui Putin. Atrocitățile comise de soldații ruși în Ucraina, ”mascate” prin manipulare și dezinformare

Mașina de propagandă a lui Putin. Atrocitățile comise de soldații ruși în Ucraina, ”mascate” prin manipulare și dezinformare

Rusia a invadat Ucraina pe data de 24 februarie 2022, dar războiul ruso-ucrainean începuse, practic, în 2014, după ce Peninsula Crimeea a fost anexată de Federația Rusă. Invadarea Ucrainei a provocat cea mai mare criză a refugiaților din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, peste 5,7 milioane de ucraineni părăsind țara și un sfert din populație fiind strămutată.

De unde a început totul? Scenariul a fost, de altfel, previzibil, iar Rusia a acționat pas cu pas. Pe data de 21 februarie 2022, Rusia a recunoscut Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk, republici autoproclamate din regiunea Donbas a Ucrainei, controlate de separatiștii pro-ruși din Donbas.

Chiar a doua zi, Consiliul Federației Rusiei a autorizat – în unanimitate – utilizarea forței militare, iar soldații ruși au intrat în ambele teritorii. Invazia a început dimineața la ora 3:40 am, pe 24 februarie, atunci când Vladimir Putin a anunțat o ”operațiune militară specială” pentru a ”demilitariza și denazifica” Ucraina.

Din acel moment fatidic, mașina de propagandă a lui Vladimir Putin a intrat în funcțiune, presa independentă – aceea care mai era – a fost pusă ”pe butuci”, iar legea ”fake-news” amenință cu până la 15 ani de închisoare pe cei care folosesc termenul de ”război” sau încearcă să ofere informații reale despre conflictul din Ucraina.

Mii de victime civile în Ucraina, un tablou înfiorător pictat cu sânge de armata rusă

Au trecut 72 de zile de război – termen pe care Vladimir Putin refuză să îl folosească -, iar bilanțul este unul tragic.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anunţat că, până pe data de 11 aprilie, au fost raportate 4.335 de victime civile în Ucraina, între care cel puţin 1.842 de morţi.

Dar oficialii estimează că numărul real al victimelor este ”considerabil mai mare”, fiindcă este aproape imposibil să obținii informații exacte din zonele unde încă se dau lupte grele.

Mai mult, în timp ce Rusia lui Putin aplaudă, se ospătează și sărbătorește o nouă așa-zisă ”eliberare” – făcând dovada unui cinism revoltător -, ucrainenii se ascund în subsoluri pentru a scăpa de bombardamente, stau la coadă pentru o bucată de pâine și colectează apă de ploaie ca să supraviețuiască.

”Dacă conflictul va fi unul prelungit, dacă el va continua, atunci vom vedea escaladarea semnificativă a cotelor sărăciei. Estimăm că dezvoltarea din ultimii 18 ani în Ucraina ar putea pur și simplu să fie distrusă în 12-18 luni”

Achim Steiner, administratorul Programului pentru Dezvoltare al ONU

Violul, o strategie deliberată a Rusiei lui Putin

Zecile de cazuri de violență sexuală investigate în prezent „sunt doar vârful aisbergului”, a declarat procurorul general al Ucrainei, și a îndemnat victimele violurilor să depună plângere. Totodată, Irina Venediktova a spus că a colectat plângeri de violență sexuală comise de soldații ruși împotriva unor bărbați și femei de toate vârstele, de la copii până la persoane în vârstă.

Venediktova a mai precizat că Moscova a folosit violul ca strategie deliberată, ”pentru a speria societatea civilă, pentru a face totul pentru a forța Ucraina să capituleze”.

Mașina de propagandă a Kremlinului funcționează la capacitate maximă, fiecare rotiță a angrenajului este bine unsă, numai că și vremurile s-au schimbat, și oamenii s-au schimbat, iar puterea de convingere a pumnului bine mascat mediatic nu mai dă roadele din alți ani.

Acesta este și motivul pentru care Rusia – prizonieră a lui Putin – are momente de încrâncenare vizibilă și este aproape isterizată la gândul că pionii propagandei sunt eliminați, încetul cu încetul, de pe toate rețelele sociale ale lumii. Sunt occidentale, deci țin cu Ucraina, afirmă oamenii lui Putin, așa că blocarea lor, în Rusia, a fost prima mișcare prin care rușii au fost păstrați în paranteza informațiilor venite numai pe canalele oficiale ale statului rus.

”25 de femei cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani au fost violate de militarii ruşi. Au fost agresate de-a lungul unei perioade de o lună. Vom continua să documentăm crimele teribile şi cei vinovaţi vor fi pedepsiţi”

Ludmila Denisova, Înaltul comisar pentru Drepturile Omului în Parlamentul Ucrainei

Masacrul de la Bucha: peste 400 de civili ar fi fost uciși de soldații ruși

Autorităţile ucrainene au declarat că au descoperit peste 400 de cadavre pe străzile din Bucha, ceea ce, potrivit ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, „este cel mai grav masacru din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Ministerul Apărării rus a reacționat imediat, transmițând că imaginile publicate de guvernul ucrainean nu corespund realităţii.

Bineînțeles, totul face parte dintr-o ”politică a propagandei” dusă la toate nivelurile și cu toate mijloacele. De la începutul ”operațiunii militare speciale”, Rusia a încercat în numeroase rânduri să nege, să devieze discuțiile și să distragă atenția lumii de la aceste acțiuni sângeroase și atrocități cutremurătoare.

”Este esențial ca toate cadavrele să fie exhumate și identificate, astfel încât familiile victimelor să poată fi informate, iar cauzele exacte ale morții să fie stabilite. Ar trebui luate toate măsurile pentru a păstra dovezile”, a declarat Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului.

”Mamele soldaților ruși ar trebui să privească imaginile. Priviți ce nemernici ați crescut. Criminali, jefuitori, măcelari”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

”Nu putem permite Kremlinului și trolilor săi să invadeze mediile online cu minciunile lor

Liz Truss, ministrul britanic de Externe, a atras atenția asupra mașinii de propagandă a Rusiei lui Putin și a ”fabricii de troli” care manipulează și dezinformează prin toate mijloacele, prezentând o realitate deformată.

”Nu putem permite Kremlinului și trolilor săi să invadeze mediile online cu minciunile lor despre războiul ilegal al lui Putin. Guvernul Regatului Unit a alertat partenerii internaționali și va continua să lucreze îndeaproape cu aliații și platformele media pentru a submina operațiunile de dezinformare ale Rusiei”, a declarat ministrul de Externe britanic, Liz Truss, potrivit The Guardian.

Nadine Dorries, secretarul de stat pentru cultură din Marea Britanie a declarat că aceste acțiuni sunt ”încercări ale lui Putin și ale mașinii sale de propagandă de a înșela lumea cu privire la brutalitatea pe care o provoacă asupra poporului Ucrainei”.

Fabrica de troli și campania de dezinformare rusă

Campania de dezinformare rusă, spun analiștii, ”este menită să manipuleze opinia publică internațională cu privire la războiul rusesc din Ucraina”. Agenții pro-ruși recrutează troli pe Telegram, a notat Le Figaro, aceștia fiind plătiți pentru a viza conturile mass-media occidentale și ale liderilor de pe rețelele de socializare și pentru a transmite propaganda pro-Kremlin.

Cei care analizează această campanie de dezinformare spun că operațiunea ar avea legături cu Evgheni Prighozin (zis și ”Bucătarul lui Putin”) – cel care a fondat cea mai mare fermă de boți, Internet Research Agency.

Urme ale acestei operațiuni au fost detectate pe opt platforme de socializare, printre acstea aflându-se Telegram, Twitter, Facebook și TikTok.

”Metodologia operațională” include, printre altele:

  • utilizarea VPN-urilor (n.red. – „virtual private network” – rețea virtuală privată; un serviciu care protejează conexiunea la internet și confidențialitatea online)
  • amplificarea deliberată a conținutului ”organic” care sprijină poziția Kremlinului

Toate aceste metode contribuie la evitarea detectării și interceptării de către platformele de socializare.


Citește și: 

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și