Prima pagină » Actualitate » Mașina personală, un lux în 2022. Unii șoferi vor plăti și cu 80% mai mult la RCA

Mașina personală, un lux în 2022. Unii șoferi vor plăti și cu 80% mai mult la RCA

Mașina personală, un lux în 2022. Unii șoferi vor plăti și cu 80% mai mult la RCA

Șoferii care provoacă accidente rutiere vor plăti cu 80% mai mult la RCA. De asemenea, după falimentul City Insurance, polițele emise de cel mai mare asigurator de pe piață vor mai fi valabile cel mult 90 de zile.

„Bonus malus” este sistemul prin care sunt recompensați șoferii fără incidente în trafic. Dacă nu au provocat daune cu mașina personală în anul anterior, pot avea parte de o reducere a prețului la RCA. Cei care au accidente vor intra însă în clasa „malus” și vor plăti polițe chiar și cu 80% mai mari!

„Dacă nu am timp de 8 ani niciun eveniment în trafic, ajung să plătesc cu 50% mai puțin. Dacă în fiecare an, timp de 4 ani cel puțin, plătesc cu 80% mai mult decât clasa B0. Fiecare eveniment este retrogradat cu câte 2 clase malus”, a explicat un broker de asigurări pentru observatornews.ro.

ASF: Cei disciplinați vor plăti mai puțin la polița RCA

Mai exact, polița RCA se scumpește cu 10% după fiecare accident și sistemul este în avantajul asiguratului și asiguratorului, transmite ASF.

„Asiguratul, dacă are un comportament corect, mai puțin agresiv, mai puțin producător de accidente, atunci va plăti mai puțin din buzunar”, a precizat Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.

„Campioni” la morți pe șosele

Din păcate, țara noastră este fruntașă, la nivel european, la capitolul accidente despăgubite pe baza RCA.

Mădălin Roșu, președintele BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România), spune că avem cea mai mare frecvență, avem cei mai mulți morți pe șosele și există un efect oglindit în prețul RCA. Pe de altă parte, prima de asigurare este una din cele mai mici din regiunea europeană.

Ce poți să faci ca să nu plătești un RCA mai mare

Asigurații care dețin o poliță de răspundere civilă auto pot să își reducă valoarea primelor de plată făcând apel la pârgiile legale, explică Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în contextul în care transportatorii reclamă că „RCA a ajuns un produs de lux”, cu un preț care a crescut cu peste 250% în ultimele luni, după falimentul liderului pieței, City Insurance.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și