Măștile, medicamentele expirate, vopselele și bateriile uzate, bombele toxice din gropile de gunoi

Măștile, medicamentele expirate, vopselele și bateriile uzate, bombele toxice din gropile de gunoi
Măștile, medicamentele expirate, vopselele și bateriile uzate, bombele toxice din gropile de gunoi
Publicat: 17/04/2021, 11:00

Exista numeroase categorii de deseuri periculoase, fiecare avand un impact negativ asupra mediului. Printre ele se găsesc și medicamentele expirate, vopseaua, măștile sau bateriile uzate.

Deșeurile periculoase asimilate deșeurilor menajere includ trei subcategorii, pe baza proprietăților lor fizice, biologice și chimice: deșeuri de echipamente electrice și electronice; substanțe toxice precum vopsele, agenți de curățare, solvenți, insecticide și recipientele acestora sau alte substanțe chimice, precum și deșeuri biomedicale precum seringi uzate, medicamente expirate, bandaje, termometre, mănuși, măști, produse cosmetice uzate și altele.

Ce efecte au ele asupra noastra?

Intoxicații, îmbolnăviri, reacții chimice, incendii și explozii, coroziuni, infecții sau emisii radioactive sunt efectele deșeurilor periculoase care, nu de puține ori, sunt depozitate printre cele menajere sau reciclabile,  atrage atenția Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai Cata SRL.

Depozitarea sau eliminarea necorespunzătoare a deșeurilor periculoase contaminează frecvent aprovizionarea cu apă de suprafață și subterană și este o sursă continuă de poluare a solului.

Ce ar trebui să facem

Oamenii ar trebui să limiteze utilizarea produselor periculoase și înlocuirea lor, acolo unde este posibil, cu variante mai puțin sau deloc agresive pentru mediu și sănătate. Astfel, pentru a evita produsele periculoase, specialiștii recomandă urmărirea simbolurilor specifice produselor toxice, explozive, otrăvitoare sau inflamabile și înlocuirea lor cu alternative ecologice, în cazul detergenților sau fără solvenți, în cazul vopselelor.

De asemenea, este bine de știut că predarea unor deșeuri la centrele sau punctele de colectare speciale – pentru baterii, cauciucuri, uleiuri uzate, medicamente expirate ar putea face diferența dintre un mediu curat și unul toxic.

Pentru că deșeurile periculoase pe bază de solvenți sau alte substanțe toxice necesită tratamente speciale de neutralizare – termice, biologice, chimice și fizice -, acestea trebuie depozitate separat de celelalte deșeuri și predate doar colectorilor autorizați, la cerere sau în cadrul campaniilor gratuite organizate periodic.

„Deșeurile toxice pot provoca boli agresive sau chiar decesul celor care intră în contact cu ele”

„Deșeurile toxice sunt otrăvuri, indiferent de cantitatea lor și pot avea efecte imediate, provocând boli agresive sau chiar decesul celor care intră în contact cu acestea. Mai mult decât atât, pe termen lung, deșeurile toxice pot cauza grave prejudicii sănătății. Unele sunt cancerigene, altele pot determina modificări biologice majore oamenilor expuși și faunei sălbatice”, informează Bogdan Constantinescu.

Deșeurile reactive

Un pericol cel puțin la fel de mare îl reprezintă deșeurile reactive, care sunt instabile din punct de vedere chimic și reacționează violent atunci când intră în contact cu aerul sau apa.

„Acest tip de deșeuri provoacă explozii sau formează vapori toxici, iar cele inflamabile se pot aprinde chiar și la temperaturi relativ scăzute, fiind un pericol iminent de incendiu atunci când ajung în depozitele pentru deșeuri mixte reziduale sau când sunt aruncare la întâmplare, în depozite necontrolate. Din această categorie fac parte și deșeurile corozive care includ substanțe atât de puternice încât pot distruge materialul solid sau țesutul viu, la cel mai mic contact, prin reacții chimice incontrolabile”, subliniază Bogdan Constantinescu.

„În încercarea de a remedia problemele existente și de a preveni eventualele vătămări provocate de deșeurile periculoase, autoritățile din toată lumea au reglementat permanent practica gestionării deșeurilor periculoase de toate tipurile – solide, lichide, nămoluri sau gaze – generate în principal de producția chimică și de alte activități industriale, care pot provoca daune în timpul operațiunilor de depozitare, transport, tratare sau eliminare inadecvate”, a mai spus managerul companiei de salubritate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...