VIDEO | Maternitatea Bucur are aparatură medicală de înaltă performanță și poate trata cele mai complicate cazuri. ”Am revenit la normal după o perioadă lungă în care am fost exclusiv COVID”
This browser does not support the video element.
Maternitatea Bucur, secția exterioară a Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Ioan din Capitală, are în dotare, în prezent, echipamente și aparatură medicală de ultimă generație, după doi ani în care a funcționat ca unitate sanitară destinată exclusiv pacienților infectați cu coronavirus.
Ministerul Sănătății și Comisia de Obstetrică-Ginecologie a ministerului au decis ca Maternitatea Bucur să preia, în perioada pandemiei, doar femeile gravide infectate cu COVID-19. Acum, maternitatea și-a reluat activitatea de dinainte de pandemie, dar are în plus aparatură nouă, care ajută la îmbunătățirea actului medical.
Directorul medical al Spitalului Sfântul Ioan din București, Bogdan Geavlete, spune că echipa unității medicale a transformat această încercare în oportunitate și a realizat un proiect pe fonduri europene cu ajutorul căruia s-a reușit retehnologizarea unităților sanitare.
”Maternitatea Bucur este o unitate cu profil complex, în plină dezvoltare, în cadrul căreia s-au făcut multiple investiții. Vreau să subliniez acest lucru, pentru că vrem să ajungă în atenția pacientelor care ni se adresează. După această perioadă lungă în care noi am fost exclusiv COVID, am revenit la normal. Sigur, ca orice spital care îngrijește și paciente COVID și non-COVID, vreau să precizez că, în urma perioadei de COVID, noi am evoluat pe toate planurile”, spune Romina Marina Sima, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Astfel, Maternitatea Bucur și Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Ioan au reușit să obțină o finanțare nerambursabilă de aproape 44 de milioane de lei, din Fondul European de Dezvoltare Regională. Cu acești bani, dar și cu ajutorul Ministerului Sănătății, cele două unități medicale au fost dotate cu aparatură de înaltă performanță.
”Maternitate nu înseamnă doar un loc în care pacientele vin să nască”
Medicul Romina Marina Sima a mai spus că Maternitatea Bucur are acum ecografe performante, cu care pot fi monitorizate gravidele pe perioada sarcinii, dar și tot instrumentarul necesar pentru creșterea calității actului medical.
”Avem echipă nouă de Anestezie Intensivă lărgită, care a venit cu posibilitatea de a efectua anestezii epidurale, pentru a ajuta în actul nașterii, astfel ca pacienta să aibă un confort major. Nu trebuie să uităm că avem ecografe și cardio-ecografe foarte performante, care permit o monitorizare fetală corespunzătoare, mai ales pentru sarcinile cu risc (…) Avem și partea de ginecologie. Maternitate nu înseamnă obligatoriu doar un loc în care pacientele vin să nască”, explică dr. Romina Marina Sima.
În funcție de dotări și de serviciile medicale pe care le pot acorda, unitățile spitalicești sau secţiile şi compartimentele de obstetrică-ginecologie şi neonatologie sunt clasificate în trei categorii, nivelul 3 corespunzând celor mai bine dotate, așa cum este și Maternitatea Bucur. Cazurile cele mai complicate, în care nou-născuții au riscuri majore de supraviețuire, pot fi tratate doar la maternitățile care se încadrează în categoria a treia.
În cadrul Secției de Neonatologie, s-au făcut o serie de investiții în ultimii doi ani. Prin intermediul Ministerului Sănătății, Maternitatea Bucur a fost dotată cu aproximativ 30 de mese radiante, mese de resuscitare, incubatoare performante și aparate de ventilație mecanică. Prin accesarea fondurilor europene, Maternitatea Bucur a fost dotată cu un aparat de radiologie digital, un aparat de analiză a gazelor sangvine și un aparat extrem de performant.
“Maternitatea Bucur din cadrul Spitalului Sfântul Ioan dispune de o Secție de Neonatologie de nivel 3, aceasta însemnând că secția are responsabilitatea și competența de a asigura nu numai îngrijiri de sănătate nou-născutului la termen sănătos – în acest sens maternitatea dispunând de saloane de unu-două paturi -, dar în principal se referă la asigurarea urgențelor neonatale. Aceasta însemnând de la prematuritate extremă – adică nou-născuți de 24-25 de săptămâni, cu greutăți între 500-800 de grame, dar și cu patologie respiratorie, infecțioasă, cardiologică, neurologică a tuturor categoriilor de nou-născuți -, de la prematuritate până la nou-născutul la termen.
În această maternitate se primesc și copii cu patologie din alte maternități, care nu au aceleași posibilități medicale”, spune Cleopatra Paloșanu, medic primar neonatologie la Maternitatea Bucur din Capitală.