Mauro Morandi, „Robinson Crusoe al Italiei”, părăsește insula Budelli după 32 de ani

Publicat: 28 04. 2021, 13:26
Actualizat: 28 04. 2021, 13:28

A devenit cunoscut sub numele de Robinson Crusoe din Italia, după ce a petrecut mai mult de 30 de ani ca singurul rezident al unei insule idilice de pe coasta Sardiniei.

„M-am săturat de asta. La sfârșitul săptămânii voi merge în centrul urban și voi semna contractul de închiriere pentru apartamentul în care mă voi muta. Aici, la Budelli, vor începe lucrările de restaurare a casei în care locuiesc de mai bine de treizeci de ani ”, a spus el într-un interviu pentru cotidianul Il Resto del Carlino.

Mauro Morandi  și-a anunțat plecarea de pe insulă

Dar Mauro Morandi își ia rămas bun de la micuța sa colibă ​​de pe insula Budelli după ce autoritățile locale l-au amenințat în mod repetat cu evacuarea. Bătrânul de 81 de ani, care locuiește pe insulă din 1989, și-a anunțat plecarea într-un mesaj pe pagina sa de Facebook duminică.

Morandi, fost profesor de educație fizică, ajunsese întâmplător pe insulă, în timpul unei călătorii cu navigație în Pacificul de Sud. El a aflat că fostul gardian insular  era pe punctul de a se retrage, așa că a decis să rămână și să-i ia locul. A făcut un adăpost în cel de-al Doilea Război Mondial la el acasă și a început o viață solitară, aproape în întregime autonomă.

Care este rutina zilnică a lui Mauro Morandi

Rutina lui constă în exerciții de dimineață și excursii în jurul insulei de 1,6 kilometri pătrați, pentru a ridica gunoiul și a educa vizitatorii despre ecosistemul delicat al insulei. De fapt, din anii 1990, insula Budelli a fost protejată, iar turiștilor li se interzice să meargă pe plaja sau să înoate acolo. Există o singură cărare mică pe care oamenii pot merge pentru a vedea plaja de la distanță.

Prin urmare, Morandi se va muta într-un mic apartament de pe insula principală.

„Voi trăi la periferia orașului, în centru, nu m-aș simți confortabil cu toți acești oameni. Evident, am găsit o casă cu vedere la mare. A fost o caracteristică esențială ”, a spus el. Și dacă speră să poată reveni, odată ce restaurarea este terminată, în același timp „nu cred că mă vor părăsi”, recunoaște el.

Autoritățile locale au promis că zona va fi monitorizată de camere de securitate, iar turiștii vor fi întâmpinați de ghizi experți. Pentru Morandi, întoarcerea în comunitate va însemna vaccinarea împotriva Covid și va avea, de asemenea, posibilitatea de a-și răspândi mesajul:

„Ar fi bine să ținem conferințe, să întâlnim oameni, să le explicăm ce înseamnă să trăim singuri pe o insulă. de peste treizeci de ani. Aș dori să transmit valoarea frumuseții naturii. Nu mi se pare că oamenii sunt interesați de aceste lucruri. Dar dacă cineva mă caută, mi-ar plăcea să vorbesc despre experiența mea”.