Medicina nu este calea de urmat, le transmite un medic specialist ATI tinerilor care vor să se îndrepte spre această meserie. Amin Zahra lucrează la Spitalul Județean Brașov și spune că nivelul de salarizare al cadrelor medicale este deplorabil.
De altfel, el face și o comparație între medici și… vânzătorii la supermarket.
Amin Zahra scrie că și-ar fi dorit să poată sta în fața tinerilor și să le spună care este realitatea din sistemul medical românesc. Potrivit acestuia, „o doamnă cu un curs de două luni în domeniu beauty câştigă mai mult decât un medic primar”.
Mai mult, el este convins că 90% dintre viitorii „rezidenți” vor ajunge șomeri dacă părinţii lor nu sunt medici sau nu au o clinică privată.
Iată ce mesaj a lăsat pe Facebook Amin Zahra, medic specialist ATI la Spitalul Judeţean Braşov:
„Aş fi vrut să fiu în faţa lor să le vorbesc despre sistemului medical din România şi să le spun realitatea, să le spun ce îi aşteaptă. Realitatea este că un casier la supermarket câștigă mai mult decât un medic rezident, iar o doamnă cu un curs de două luni în domeniu beauty câştigă mai mult decât un medic primar, responsabilităţile acesteia fiind 0.
Este un sistem în care nu eşti protejat din punct de vedere juridic, fără protocoale clare, iar legea malpraxis lasă de dorit”.
„Ca rezident, vei face sute de gărzi gratis şi cel mai important este că trebuie să fii un bun executant fără să comentezi, altfel vei fi oaia neagră. Lista este lungă, dacă nu contează partea financiară trebuie să fii pregătit pentru:
Toate acestea din păcate pot avea un impact asupra vieţii personale”.
Peste 4.200 de absolvenți au susținut anul acesta examenul de admitere la UMF „Carol Davila” din București. Pentru ocuparea celor 1.795 de locuri scoase la concurs, 1.260 – finanțate de la bugetul de stat și 535 – cu taxă, s-au înscris 4.204 de candidați, în creștere cu 360, comparativ cu ediția din 2023 și cu 707 față de sesiunea din 2022.
„Este îmbucurător și totodată impresionant faptul că, în ultimii ani, pentru admiterea la studiile de licență din cadrul Universității noastre am înregistrat o creștere continuă a numărului de candidați, anul acesta fiind depășit recordul de anul trecut de 3.884 de absolvenți de liceu înscriși în competiție, cifra totală a celor ce vor concura pentru ocuparea unuia dintre cele 1.260 de locuri bugetate scoase la concurs fiind de 4.204 de candidați dintre care 35 au fost deja atribuite premianților la olimpiadele naționale și internaționale.
Iar dacă celor 35 olimpici care au ales să-și continue performanța în Universitatea noastră le spun de pe acum un călduros „Bun Venit!” , tuturor candidaților le urez mult succes la apropiatul concurs de admitere care, în 21 Iulie, va selecta cu siguranță noi valori pentru medicina românească”, a declarat Prof. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Citește AICI mai multe despre acest subiect.