Medic la un centru de vaccinare: Doi pacienţi au venit să vadă acul, iar cineva a venit cu el de acasă. L-a căutat pe cel mai mic și l-a adus să-l folosim
La centrul de vaccinare Drive-Thru Cluj-Napoca, medicii s-au confruntat cu niște situații mai puțin obișnuite. De exemplu, o persoană şi-a adus un ac „mai mic” de acasă, povestește Florin Moroşanu, membrul unei echipe de vaccinare.
Florin Moroşanu, membru al echipei Drive-Thru din Cluj-Napoca, unde au fost administrate aproape 30.000 de vaccinuri, povesteşte că în prima lună, pentru majoritatea pacienţilor, vaccinarea era determinată de convingere şi exista o doză mare de determinare, dar începând cu luna iunie, acestei categorii i se mai adaugă un profil distinct: omul care se teme de ac sau cel puţin aşa crede, arată o postare pe pagina de Facebook a Ro Vaccinare.
„Teama de ac este mai des întâlnită la bărbaţi decât la femei. Aproximativ din 10 persoane care dezvoltă reacţii înainte de vaccinare, 8 sunt bărbaţi şi 2 sunt femei. Transpiraţie, leşin, agitaţie, anxietate, albirea feţei sunt manifestări ale unei frici care există doar în mintea noastră. Detaliul acesta asta mă face să mă gândesc cum ar rezista bărbaţii daca ei ar trebui să nască în locul femeilor… Cred că am leşina preventiv înainte de naştere cu vreo câteva zile şi am aştepta minunea în stare de inconştienţă”, a povestit Florin Moroşanu.
„A căutat cel mai mic ac şi l-a adus să-l folosim.”
Acesta susţine că a avut un caz în care o persoană şi-a adus un ac „mai mic” de acasă.
„Am avut 2 situaţii în care 2 pacienţi au venit să vadă acul, dacă e mare, dacă e gros, câţi cm intră în braţ, ba chiar cineva a venit cu acul de acasă. A căutat el în farmacie cel mai mic ac şi l-a adus să-l folosim. Evident că l-a dus înapoi acasă, era un ac care nu permitea vaccinarea pentru că era prea scurt şi s-a vaccinat cu acul din centrul nostru. Dar ideea în sine, de a căuta un ac cât mai mic prin farmacii mie mi-a dat senzaţia că acea persoană chiar a vrut să se vaccineze, iar teama de ac l-a făcut să stea şi să aştepte o vreme, până şi-a făcut curaj”, mai spune membrul echipei de vaccinare.
Acesta susţine că pentru astfel de cazuri este necesară intervenţia unui psiholog.
„Pentru toate aceste situaţii de fobie de ace există Lucian. Lucian este psiholog clinician, coleg cu noi la Drive şi am ajuns să-l apreciez tare în cele 2 luni de când îl cunosc. E ca un frate mai mare, înţelept şi calm. OK, calmul e în fişa postului unui psiholog dar mai are o calitate, empatia. Vede el omul stresat în maşină, citeşte pe faţa pacientului că nu este în cea mai confortabilă stare şi merge la el sau la ea şi reuşeşte să distragă atenţia, astfel încât vaccinarea devine o experienţă banală”, a mai povestit Florin Moroşanu.