Medic psihiatru, despre consumul de DROGURI în rândul tinerilor: „De multe ori ajung la Serviciul de Urgenţă, nemaireuşind să îşi procure substanţele”

Medic psihiatru, despre consumul de DROGURI în rândul tinerilor: De multe ori ajung la Serviciul de Urgenţă, nemaireuşind să îşi procure substanţele
Publicat: 13/11/2024, 23:08
Actualizat: 13/11/2024, 23:17

Situația consumului de droguri în rândul tinerilor este una deosebit de gravă, mai ales că cei care își găsesc un refugiu în substanțe este de 11 sau 12 ani , avertizează Doctorul Traian Barbu, medic primar psihiatrie la Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri ”Sf Stelian” din Capitală.

Deși consumul de droguri a crescut în ultimii ani, familiile tinerilor afectați de acest flagel sunt dezinformate în ceea ce privește gestionarea unei astfel de situații, care, adeseori, poate avea consecințe tragice. Reabilitarea unui pacient, care suferă din cauza dependenței, este un proces lung și complex, ce poate dura luni sau ani de zile. Din nefericire, în România nu există centre de reabilitare pentru dependenți.

Medicul Traian Barbu, medic primar psihiatrie la Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri ”Sf Stelian” din Capitală a vorbit despre modul în care tot mai mulți minori care se confruntă cu consumul de substanțe ajung la Serviciul de Urgențe pentru a cere ajutor.

”Din ce în ce mai mulţi tineri sunt implicaţi în consumul de substanţe psihoactive, unele de mare risc. De multe ori ajung la Serviciul de Urgenţă, nemaireuşind să îşi procure substanţele pe care le consumă de ani şi ani de zile, alteori sunt trimişi de medicii de familie, de familie chiar, vin împreună cu familia, de multe ori, pentru a culege informaţii, pentru a vedea cum pot beneficia de tratament”, a declarat Traian Barbu, miercuri seară, la Medika TV.

Medicul a explicat ce anume îi face pe tineri să recurgă la consumul de substanțe.

”Foarte mulţi tineri care îşi găsesc liniştea, îşi găsesc până la urmă o evadare din realitate, folosind astfel de substanţe. Cauza este complexă, vorbim de motive bio-psiho-sociale şi chiar spirituale. În general copii care au dezechilibre mai mari, se agaţă de astfel de practici de consum şi îşi restrâng libertatea devenind din ce în ce mai legaţi de astfel de substanţe. Dcaă la început vorbim de un consum trecător, viaţa li se schimbă de la o zi la alta şi le este din ce în ce mai greu să se întoarcă către normalitate”, a spus Barbu.

Specialistul a explicat că în cazul drogurilor de mare risc, consumatorii pot deveni dependenți chiar și după câteva doze.

”Depinde şi de substanţa pe care o consumă. Dacă de cele mai multe ori vorbim de un consum de tutun sau substanţe mai puţin periculoase începând cu vârsta de 10-12 ani, când ne gândim la substanţe de mare risc, cum ar fi cocaina sau heroina, putem vorbi de dependenţă după câteva episoade de consum (…) Ajung să devină dependenţă, să nu mai poată trăi fără aceste substanţe pe care ajung să le consume în doze din ce în ce mai mari”, a spus Barbu.

Doctorul îi sfătuiește pe părinți să fie atenți la schimbările în comportament ale adolescentului și să vorbească cu un psiholog.

”În primul rând vedem că nu mai are comportamentul cu care ne-am obişnuit, lipseşte din familie, nu îşi mai face temele, de multe ori îşi găseşte refugiul în jocuri şi în viaţa virtuală (…) Sunt tot felul de mirosuri ale acestor substanţe psihoactive, de la mirosul de clor, până la mirosul de detergent sau mirosuri parfumate de diverse substanţe ciudate. La un moment dat se schimbă respiraţia copilului, miroase altfel, se simte altfel transpiraţia copilului”, a mai explicat Traian Barbu.

Medicul Traian Barbu a menționat că procesul recuperării începe odată cu conștientizarea de către consumator a faptului că drogurile au devenit o problemă reală.

”Recomandăm să schimbe mediul, până se întăresc suficient de mult ca să poată lupta. Partea complicată e de a schimba comportamentul, începând de la gândire până la vorbe, fapte, obiceiuri Degeaba vrem noi  ca pacientul să fie bine, dacă el se gândeşte că viaţa frumoasă e cea în care consumi. Degeaba familia e disperată şi face eforturi. De multe ori se întâmplă ca familia să facă presiune foarte mare. E important să spunem că aceste lucruri nu se rezolvă cu presiune”, a adăugat Traian Barbu.

FOTO: Pixabay

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?