Medicamentele antiinflamatoare luate de milioane de femei însărcinate din întreaga lume pot crește riscul de autism la copiii lor.
Un studiu a analizat impactul asupra copiilor care sunt expuși la glucocorticoizi – o clasă de steroizi – în uter, notează dailymail.com.
Cei expuși prenatal la medicamente au avut între 30 și 50% mai multe șanse de a fi diagnosticați cu autism, comparativ cu copiii ale căror mame nu le-au luat.
Studiul a legat, de asemenea, glucocorticoizii – care includ prednison și cortizon – cu un risc mai mare de dizabilități intelectuale, tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) și anxietate.
Glucocorticoizii imită hormonul cortizol, care este produs de glanda suprarenală și cunoscut pentru efectul său antiinflamator.
Sunt prescrise femeilor însărcinate cu risc de naștere prematură, deoarece ajută și la dezvoltarea și maturizarea organelor fătului.
Medicamentele sunt administrate și femeilor însărcinate care suferă de afecțiuni autoimune sau inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul și astmul, deoarece reduc răspunsul imunitar.
Cu toate acestea, noul studiu sugerează că dacă bebelușii sunt expuși la cantități în exces de glucocorticoizi, le poate altera dezvoltarea creierului într-un mod negativ.
Se estimează că două până la trei procente din populație sunt în prezent prescrise glucocorticoizi.
Și în SUA, cele mai comune medicamente glucocorticoide sunt prednison, acetonida de triamcinolon și metilprednisolon.
Steroizii betametazona și dexametazona, care trec prin placentă, sunt utilizați la persoanele cu risc de naștere prematură și ambele sunt de obicei injectate în brațul, piciorul sau fesele mamei.
Unele efecte secundare ale consumului prelungit de glucocorticoizi sunt cunoscute de zeci de ani, cele mai frecvente fiind creșterea în greutate și boala articulară osteoporoza.
Dar cel mai recent corp de cercetare din Danemarca sugerează că medicamentele ar putea dăuna și creierului în curs de dezvoltare al bebelușilor.
Cercetătorii au analizat dezvoltarea a peste 1 milion de copii născuți între 1996 și 2016.
Dintre cei 1,1 milioane de copii, peste 300.000 au fost expuși la glucocorticoizi în uter.
Unele dintre femeile din studiu au primit steroizi pentru a preveni nașterea prematură, în timp ce marea majoritate a mamelor li s-a administrat medicamentul pentru a trata afecțiunile autoimune sau inflamatorii.
Cercetătorii i-au revăzut pe copii 15 ani mai târziu și le-au verificat istoricul medical pentru a vedea cum i-a afectat expunerea la glucocorticoizi.
Copiii mamelor cu risc de naștere prematură care au luat glucocorticoizi au avut cu 50% mai multe șanse de a fi diagnosticați cu autism decât cei ale căror mame nu au fost expuse la medicamente.
Riscul de dizabilități intelectuale și ADHD a fost cu 30% mai mare în grupul de copii expuși.
Și tulburările de dispoziție, anxietatea și stresul au fost cu 50% mai mari.
Pentru copiii mamelor cu tulburări autoimune sau inflamatorii, riscul de autism și ADHD a fost cu 30% mai mare în grupul expus, în timp ce problemele de dispoziție și dizabilitățile intelectuale au fost cu 40% mai mari.
Cercetătorii spun că datele lor susțin „prudența continuă” în utilizarea glucocorticoizilor la femeile însărcinate.
La femeile însărcinate cu afecțiuni autoimune sau inflamatorii, ele afirmă că medicamentele alternative „ar putea fi mai sigure și ar putea reduce consumul de glucocorticoizi, dar lipsesc dovezi și sunt necesare mai multe cercetări”.
FOTO: Envato