MEDICAMENTUL banal care dă peste cap drugtestul polițiștilor rutieri. Ajuns în corp, se transformă în MORFINĂ!

Publicat: 22 06. 2024, 09:00

Un medicament pentru tuse foarte popular în România îi poate lăsa pe șoferi fără permise de conducere pentru luni bune, dar și cu dosare penale pentru conducere sub influența drogurilor. Ajuns în organism, banalul leac pentru tuse se transformă în morfină, substanță care este identificată de drugtestele folosite de Poliția Rutieră.

Poliția Română a început achiziționarea de aparate pentru depistarea șoferilor care conduc sub influența drogurilor încă din anul 2017, când au fost cumpărate primele șase bucăți, de la firma germană Dräger. Ulterior, inspectoratele județene de poliție au primit undă verde să-și cumpere propriile drugteste și au declanșat procedurile de licitație.

În aceste condiții, pe lângă Dräger, a depus o ofertă și firma Aquila, care respecta caietul de sarcini și solicita un preț mai mic. Aceste aparate ieftine au început să dea numeroase erori, iar o mulțime de șoferi din toată țara s-au trezit cu dosare penale și cu permisele suspendate luni întregi, până când rezultatele analizelor medico-legale au relevat că nu consumaseră substanțe interzise.

Așa s-a ajuns ca o treime dintre testele realizate în trafic de către polițiști să fie fals pozitive. Multe dintre aceste erori au fost generate, spun medicii legiști, din cauza unor medicamente cu efect analgezic, cum sunt, de exemplu, Nurofenul sau Ketonalul.

Tusocalm apare într-un raport al Inspecției Judiciare

Totuși, printre medicamentele care derutează aparatele drugtest s-a strecurat și un banal leac pentru tuse. Este vorba despre Tusocalm, medicament care, conform prospectului, tratează „afecțiuni pulmonare cu secreție bronșică vâscoasă, aderentă, care nu poate fi eliminata ușor” dar și simptomele „tusei uscate și umede, pulmonare și extrapulmonare”.

Numele acestui medicament este menționat într-un raport întocmit ca urmare a unei verificări dispuse de conducerea Inspecţiei Judiciare, la parchetele și instanțele din țară, care a avut ca obiect modul în care au fost soluționate dosarele deschise pentru deținere de substanțe interzise și infracțiunile săvârșite sub influența acestora.

Verificările au vizat activitatea desfășurată la nivel național de parchete și instanțele de judecată în perioada 1 ianuarie 2020 – 1 iunie 2023.

Ce spune prospectul medicamentului

În raport este menționat medicamentul Tusocalm. Este vorba despre două cazuri în care șoferii au ieșit pozitivi, au pierdut dreptul de a conduce și au fost urmăriți penal o lungă perioadă de timp, până când magistrații au decis să închidă dosarele.

„Tusocalm care conține codeină a făcut obiectul a două soluții de renunțare la urmărirea penală tratate diferit de instanțele de judecată. Astfel, într-una dintre cauze, judecătorul a respins cererea de renunțare la urmărirea penală și a dispus clasarea cauzei, în timp ce în cealaltă cauză, soluția de renunțare a fost confirmată de judecătorul de cameră preliminară”, se mai arată în raportul citat.

Conform prospectului, Tusocamul conține codeină, substanță care este transformată în morfină în ficat, sub acţiunea unei enzime. Morfina este substanţa care produce efectele codeinei.

Unii oameni au o variantă a acestei enzime, iar aceasta poate afecta oamenii în diferite feluri. La unele persoane, morfina nu este produsă sau este produsă în cantităţi foarte mici, și ea nu va avea un efect asupra simptomelor lor de tuse. La alte persoane, este mai probabilă apariţia reacţiilor adverse grave, deoarece morfina este produsă într-o cantitate foarte mare.

Tocmai de aceea, în prospectul acestui medicament, șoferii sunt avertizați că, din cauza „sedării și scăderii reactivității reflexe, codeina poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje”.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Aparatele Drug Test ale Poliției Rutiere dau erori uriașe. Unu din zece șoferi prinși drogați este, în realitate, nevinovat

Medicii legiști, în război cu Ministerul de Interne din cauza testelor antidrog greșite de Poliția Rutieră. „Facem eforturi supraomenești!”

Ce trebuie să facă șoferii din România cu teste ANTIDROG fals-pozitive

Șoferii prinși drogați la volan ar putea scăpa nepedepsiți. Dezvăluirile șocante făcute de medicul legist Cristian Stan despre depistarea etnobotanicelor la INML și influența drogurilor asupra capacității de conducere auto