Medicamentul luat de mulți român pentru tratarea durerilor moderate va fi introdus pe lista DROGURILOR de mare risc!

Publicat: 30 09. 2024, 12:25

This browser does not support the video element.

Schimbări importante pregătite de autorități. Medicamentul Tramadol, un analgezic pe care mulți români îl iau pentru a-și trata durerile moderate, va ajunge pe lista drogurilor de mare risc.

Se pare că specialiștii au descoperit mai multe cazuri de dependență, motivul pentru care Tramadol va fi considerat „drog de mare risc”.

Informațiile de mai sus sunt dintr-un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne, arată RTV.

Ce alte medicamente reprezintă risc

Din câte se pare, pe aceeași listă a ajuns și un precursor al unei substanțe folosite în tratarea ADHD.

Vor fi declarate droguri de mare risc și substanţe utilizate în tratamentul insomniei și a anxietății, care au arătat efecte sedative, cum ar fi Cinolazepam, Zopiclonă și Bromazolam.

MAI a propus, printr-un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică, introducerea unor noi substanțe pe lista celor controlate, prevăzute în Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, „cu scopul punerii în aplicare la nivel național a deciziilor Comisiei Națiunilor Unite privind Substanțele Stupefiante nr. 67/1, 67/3, 67/4 și 67/5”.

Reamintim că Legea nr. 143/2000 stabileşte substanţele care intră în categoria drogurilor.

După cu explică MAI, drogurile sunt împărțite în două categorii, în funcţie de pericolul pe care îl reprezintă consumul lor pentru sănătatea publică:

  • droguri de mare risc (înscrise în tabelele-anexă nr. I şi II din acest act normativ);
  • droguri de risc (înscrise în tabelul-anexă nr. III).

Despre tramadol se spune că este „fratele” mai mic al morfinei. Organizația Mondială a Sănătății îl numește un opioid slab, pe care medicii îl prescriu pentru ameliorarea durerii de intensitate medie până la severă.

„Tramadolul produce efecte analgezice duble”

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată următoarele: „Tramadolul a fost folosit pentru a produce efecte analgezice duble, acționând sinergic ca un opioid agonist și monoaminergic ca inhibitor al recaptării serotoninei și noradrenalinei”. În context, au fost depistate cazuri de dependență și sevraj ca urmare a utilizării unor doze mari din acest medicament.

„Multe cazuri de dependență au fost descrise în rândul persoanelor cu antecedente de abuz de substanțe. Au fost descrise, de asemenea, dependența fizică și simptomele de sevraj, pe termen lung, la utilizatorii ocazionali care consumă doze mari de Tramadol, dar care nu prezintă antecedente de consum abuziv al altor substanțe, de unde rezultă că acest comportament prezintă un risc clar de dependență”, citează reprezentanții MAI dintr-o Decizie UE cu privire la aceste substanțe.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că acest analgezic trebuie să fie introdus pe lista de substanțe din tabelul II – „droguri de mare risc”.