Medici dăruiți și roboți de ultimă generație salvează vieți la SANADOR: „Avem acces la chirurgia robotică de cel mai înalt nivel”

Medici dăruiți și roboți de ultimă generație salvează vieți la SANADOR: Avem acces la chirurgia robotică de cel mai înalt nivel
Publicat: 10/10/2024, 14:46
Actualizat: 10/10/2024, 14:47

Profesionalism, grijă pentru oameni și roboți de ultimă generație sunt elemente esențiale ce fac din Spitalul Clinic SANADOR unul dintre cele mai performante din România. Medicii chirurgi beneficiază, aici, de o tehnologie asemenea spitalelor din afară, ce-i ajută să intervină cu și mai multă precizie asupra bolii pacientului, notează Qmagazine.ro

Doctorul în Științe Medicale, Bogdan Marțian: „Nu putem face această meserie fără suflet”

În spatele oricărui doctor emerit, se află, în primul rând, un om, care se raportează cu empatie la pacientul ce-i trece pragul. Așa este și doctorul în Științe Medicale, Bogdan Marțian, care s-a alăturat echipei SANADOR în anul 2016, fiind în prezent Șef Secție Chirurgie Generală, Director Medical al spitalului și Președinte al Consiliului Medical. Acesta este specializat în chirurgie oncologică.

„Existența mea este legată de cea a pacienților. Este firesc să fie așa și la fel simte fiecare doctor, pentru că tratăm oameni. Fiecare pacient al nostru este unic, sarcina noastră fiind să găsim un echilibru între standard, protocoale și suferința de moment a pacientului.

La SANADOR există o comisie oncologică, pe care o numim Tumor board, întrunind mai mulți specialiști din toate ramurile care pot interveni în tratamentul cancerului, și care are rolul de a identifica necesitatea și posibilitatea de tratament, dar, mai ales, identifică ordinea în care trebuie făcute tratamentele, pentru că în cancer este foarte important cu ce începi”, a declarat acesta pentru QMagazine.ro.

„Uneori e greu. Unde sunt atât de mulți pacienți, și empatia se poate disipa. Dar, dincolo de cantitatea de care vorbeam, empatia trebuie dozată corect. Pacienții au boli severe uneori. Noi știm că nu putem face prea multe în cazul lor, dar trebuie să existe aceeași empatie față de ei. Nu putem face această meserie fără suflet. Oricât de bine ne-am cunoaște profesia, oricât de buni suntem în practică, oricât de docți am fi, oricât de instruiți, sau oricât de celebri, fără suflet nu putem fi.”, a mai adăugat acesta pentru sursa citată.

Chirurgul a declarat că cea mai mare satisfacție profesională a fost atunci când un pacient de-ai săi s-a vindecat complet.

„Când un pacient complicat s-a vindecat, indiferent dacă vorbim de pediatrie sau de oncologie. De fapt, iubesc pacientul și omul. Cred că acestea sunt bateriile care mă încarcă. Cu cât este mai complicat, cu atât bucuria este mai mare.”, a mai precizat.

Doctorul Ciprian Cristescu: „În spitalele de stat roboții sunt foarte rari”

Doctorul Ciprian Cristescu s-a alăturat echipei SANADOR la 1 ianuarie 2024 și este coordonatorul Secției de Chirurgie Ginecologică Laparoscopică. Cu o experiență de 30 de ani în spate, mărturisește că are o conexiune foarte specială cu pacientele pe care le-a ajutat să nască. Medicul recunoaște că roboții de care beneficiază la SANADOR sunt un ajutor imens, însă aceștia nu pot substitui medicii.

„Specialitatea noastră ne cere să fim în stare de alertă 24 de ore din 24. Din punct de vedere al pacientelor gravide, suntem ca ambulanța. Și nici nu poate să fie altfel, pentru că noi ne-am confundat viețile cu singura specialitate în care avem doi pacienți într-unul: femeia gravidă și copilul. Suntem singurii medici care ne ocupăm de două vieți: una mică, una mare.

A venit Revoluția, am terminat facultatea, am ales obstetrica și am învățat meserie de la maestrul meu, doctorul Sorin Puia, Dumnezeu să-l ierte! Este cel care m-a ghidat să fac chirurgia minim invazivă laparoscopică, deși nu-mi plăcea deloc.” vedea laparoscopia viitorul medicinei, ne-a luat și ne-a plimbat prin toate spitalele, în ciuda opoziției noastre de a ne vedea lucrând fără tăieturi ample. Și a avut dreptate. Cu excepția operației de cezariană, am ajuns să lucrăm cu roboți. ”, a declarat acesta despre meseria lui pentru Qmagazine.ro.

„Cred că am venit la timp la SANADOR, unde avem acces la chirurgia robotică de cel mai înalt nivel, pentru că în spitalele de stat roboții sunt foarte rari.Singura limită a robotului în obstretică este că nu poate să facă operații de cezariană. Deci, medicul nu poate fi înlocuit.”, a mai adăugat.

Conf. dr. Constantin Gîngu: „La SANADOR se poate opera ca în afara țării”

Un alt membru de bază al echipei SANADOR este Conf. dr. Constantin Gîngu, doctor în științe medicale, medic primar Urologie și coordonator pentru Chirurgia Urologică, Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR. Medicul a înregistrat nenumărate succese în ultimii 20 de ani în chirurgia urologică reconstructivă, făcând intervenții în premieră și reconstrucții de uretră cu grefe, la limita dintre chirurgia plastică și urologie.

„Mi-aș dori, în profesia mea, să văd pacienți oncologici care vin la spital cât mai aproape de primul stadiu de diagnosticare. În stadii avansate, putem să mai ajutăm doar pe jumătate. Îți rămâne să preiei cazul de unde ți s-a adresat și să vezi ce se mai poate redresa. Când îți asumi un pacient, ajungi să faci operații care îți depășesc toate limitele specialității și atunci ai mare noroc de echipa pluridisciplinară. Din acest punct de vedere, SANADOR este extrem de operativ, putându-se mobiliza pe toate planurile. Se face imediat orice fel de investigație și, dacă este nevoie, specialiștii care nu sunt de gardă vin și de acasă pentru a monta, de exemplu, stenturi. Găsim pacienți tineri cu atât de multe afecțiuni încât poți măsura cât de bolnavă este populația”., a declarat Conf. dr. Constantin Gîngu pentru Qmagazine.ro.

„Comparația nu poate fi făcută niciodată între SANADOR și sistemul de stat, ci între SANADOR și spitalele din alte țări. Cea mai bună comparație o pot face doar pacienții care au fost tratați în străinătate și care constată că nu au găsit chiar ce s-ar fi așteptat. Diferența se face între chirurgii excepționali și cei care au doar titluri, fără treptele profesionale care să-i aducă la performanță. În mod categoric, la SANADOR se poate opera ca în afara țării.”, a mai precizat acesta.

Dr. Eliza Gangone: „Nu există chirurg care să nu fi simțit vreodată ajutorul dat de Dumnezeu”

Dr. Eliza Gangone s-a alăturat echipei Spitalului SANADOR, în urmă cu 14 ani,  având competențe în chirurgia oncologică, laparoscopică, proctologică  și chirurgia hepato-bilio-pancreatică.

„Nu există chirurg care să nu fi simțit vreodată ajutorul dat de Dumnezeu. Nu de puține ori suntem în impas, în sala de operație, și se întâmplă ca rezolvarea să vină fără explicație și fără să ne mai așteptăm, ca și cum ar veni de la Sine. Tocmai de aceea am devenit foarte reținută să mai dau un prognostic sigur pentru situațiile de sfârșit. Acum știu că nu mai operez singură și nici nu mai am ultimul cuvânt. Șeful echipei este mult mai Sus”.

Îmi iubesc atât de mult pacienții, încât uneori le spun adevărul pe jumătate, pentru că, în oncologie, adevărul doare. Cealaltă jumătate este ocupată de speranță, singura frânghie de care se mai agață un om bolnav. Trebuie să ai inteligența necesară să găsești o portiță pe care să intre și pacientul, și aparținătorul. Dacă aparținătorul înțelege întotdeauna 100%, pacientul fie nu vrea, fie nu poate, pentru că el duce lupta cea mai grea. Robotul creează un confort uriaș pentru medic. Chirurgul nu se mai îmbracă în doctor, nu mai stă aplecat și nu mai stă în picioare”., a menționat aceasta”, pentru Qmagazine.ro.

Dr. Mădălina Comănescu: „Medicina robotică este o treaptă spre evoluție binevenită”

Mădălina Comănescu este medic primar obstetrică-ginecologie, cu o vastă experiență clinică și de competențe în histeroscopie, colposcopie, ultrasonografie obstetricală și ginecologică, precum și în chirurgia laparoscopică ginecologică. Aceasta s-a alăturat alăturat echipei SANADOR în anul 2019.

„Pentru mine contează enorm echipa, pentru că ea te ține într-un loc. Suntem o mână de oameni care avem încredere unii în ceilalți și cu care am evoluat în mod constant. Un alt avantaj este că suntem într-un spital multidisciplinar. Dacă ai – Doamne ferește! – o complicație cu un pacient, se poate rezolva aici, fără să dăm disperați din mâini. În profesia noastră, poți fi depășit ușor dacă nu te pregătești în mod constant, iar lucrurile se schimbă cu viteză și în ginecologie. Acum sunt în plin training de medicină robotică.
Taie foarte mult din emoția ta. Plecând de la faptul că poate vedea mult mai bine, are o altă ergonomie, te ajută să pătrunzi în spații înguste și ai acele instrumente care se rotesc la 540 de grade. Este o treaptă spre evoluție binevenită, pentru că și bolile evoluează.
Eu mă uit la oameni prin prisma chirurgiei minim invazive, pentru că nu tot timpul reușim să operăm minim invaziv”, a precizat aceasta.

Dr. Teodor Buliga: „Pacientul este cea mai importantă parte a echipei”

Dr. Teodor Buliga este medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică.

Chirurgia oncologică a intestinului gros (cancere de colon, de rect) și chirurgia oncologică a sânului sunt punctele de interes din chirurgia clasică ale medicului. După stagii de pregătire efectuate în clinici din Germania, dar și într-unul dintre cele mai mari spitale de urgență din România, s-a supraspecializat în chirurgia minim invazivă (laparoscopică și robotică).

„Putem spune, clar, că pacientul este cea mai importantă parte a echipei. A pleca cu optimism înseamnă că bătălia este pe jumătate câștigată”.

Când bătălia este pierdută, „e groaznic”. „Pentru că există atașament. Inerent, te gândești dacă ai făcut tot ce puteai mai bine. În viața tuturor doctorilor sunt mereu nopți nedormite, de frământare, mai ales în cea a chirurgilor. Toți chirurgii vă vor spune asta, dacă sunt onești. Cei mai mulți dintre ei sunt niște oameni foarte sufletiști, motiv pentru care înregistrăm un procent la fel de mare de cancere, AVC-uri și infarcturi, pentru că un chirurg se consumă foarte mult. A devenit o profesie care nu mai este aleasă și practicată tocmai din cauza suferinței interioare.

Un chirurg se consumă foarte mult. Este o profesie care nu mai este aleasă și practicată tocmai din cauza suferinței interioare.”, a declarat acesta pentru Qmagazine.

„Un robot este manipulat întotdeauna de un medic, neexistând un robot independent, de sine stătător. Chirurgul este cel care operează în continuare pacientul, nu robotul, dar are avantajul să aibă la dispoziție un instrument prin care poate face lucruri aproape imposibile în anumite situații. De exemplu, este foarte frustrant să stai câteva ore într-o operație, să ajungi într-un punct foarte avansat al acelei intervenții și să îți dai seama că ai putea avansa dacă totul n-ar depinde de 1 mm, sau de un fir de vas, ca să nu zic de un fir de păr.”, a mai adăugat acesta.

FOTO: Qmagazine

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo...
Am aflat cine e ”alinarea” Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh! Motivul REAL pentru...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un motiv real...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Un mormânt secret a fost descoperit sub locul de filmare „Indiana Jones” din Petra. Adevărata...
Un neozeelandez care a dispărut împreună cu copiii săi a fost zărit în sălbăticie, după...
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în...
Vouchere de alimente pentru 2,6 milioane de români. Când va fi virată o nouă tranșă...
Mărturia tânărului lovit cu un ciocan în cap de 8 bărbaţi, în Chiajna: "Au venit...
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
Se dau vouchere pentru elevi! Ce sumă vor primi lunar și când se depun cererile...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Germania avertizează că Rusia ar putea ataca NATO până în 2030
FEMEIA care l-a SALVAT pe legendarul Johnny Cash! Puțini știu că...
Apar NOII BANI. Bancnote Euro pentru România. Anunț pentru cei care preferă moneda europeană
Ultima oră despre Dacia Bigster. Decizia neașteptată a Renault
Asia Express sezonul 7, 14 octombrie 2024. Anca Țurcașiu, momente grele după jocul de amuletă....
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Cristina Șișcanu, mărturisirea ei sinceră. De ce l-a ales pe Mădălin, un bărbat cu responsabilități?...
Ozana Barabancea, apariție surprinzătoare alături de fiica sa, Gloria. Cele două au atras toate privirile...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, am îmbătrânit. Bulă: - De ce zici asta măi femeie?
Cum vrea Apple să-i ajute pe utilizatorii de iPhone și iPad care suferă de rău...