Medici în pragul disperării la un mare spital din București: facturi la energie de peste o jumătate de milion de lei!
În București, medicii și managerii spitalelor au ajuns în pragul disperării din cauza facturilor la energie. Sunt unități care în ultima lună au primit de la furnizorii de electricitate facturi de peste o jumătate de milion de lei!
Criza energetică a băgat spaima în cadrele medicale din România.
Medicii se tem că rămân fără tratamente
Acum, cadrele medicale se tem că, din cauza facturilor uriașe la energie, spitalele vor sărăci. Iar asta se traduce printr-o lipsă a tratamentelor vitale pentru pacienți, deoarece managerii unităților medicale vor avea nevoie de mult mai mulți bani pentru a plăti facturile și vor lua din bugetul pentru achiziții.
Și cum altfel să gândească managerii de vreme ce facturile de 500.000 de lei au apărut acum, în septembrie, cu mult înainte de sosirea iernii?!
Sf.Pantelimon, factură cu 30% mai mare
Spitalul Sfântul Pantelimon a anunțat prin reprezentanții săi că numai luna trecută a plătit jumătate de milion de lei pentru electricitate și gaz. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, este o creștere cu mai mult de 30%.
Și aceleași facturi majorate au fost livrate cam tuturor spitalelor din București.
De exemplu, „Bagdasar Arseni” a plătit numai pentru electricitate 300.000 de lei. Aici, medicii au ajuns să se teamă că nu vor mai avea bani pentru a putea achiziționa medicamentele necesare tratamentelor pacienților internați. Potrivit Antena 3, reprezentanții spitalului Bagdasar Arseni spun ca CAS alocă de mai bine de 10 ani aceeași suma pentru tratamentul bolnavilor, care pornește de la 1600 de lei, în funcție de nevoile și patologia fiecărui pacient. Însă, având în vedere noile prețuri din piața medicamentelor, această sumă este foarte mică în momentul de față și nu ajunge nevoilor curente.
O altă îngrijorare este legată de stocurile de medicamente, căci unele spitale deja au rămas fără tratamentele esențiale. Din câte se pare, situația e foarte gravă fiindcă mulți importatori refuză să mai aducă medicamente din cauza prețurilor scăzute, iar profitul fiind foarte mic nu rentează pentru un astfel de business.