Prima pagină » Actualitate » MEDICII de familie, la capătul răbdărilor. Cer urgent Guvernului achitarea tuturor restanțelor. Amenință cu procese în instanță dacă nu se iau măsuri

MEDICII de familie, la capătul răbdărilor. Cer urgent Guvernului achitarea tuturor restanțelor. Amenință cu procese în instanță dacă nu se iau măsuri

MEDICII de familie, la capătul răbdărilor. Cer urgent Guvernului achitarea tuturor restanțelor. Amenință cu procese în instanță dacă nu se iau măsuri
Sursă foto: Shutterstock

Societatea Națională de Medicină Familială/Medicină Generală (SNMF) a făcut un apel urgent către Guvern, Ministerul de Finanțe și CNAS pentru a remedia problemele grave legate de restanțele la plățile către furnizorii din asistența medicală primară, care au contracte cu casele de asigurări de sănătate.

În absența unor măsuri imediate, fiecare cabinet de medicină de familie se va vedea nevoit să solicite în instanță plata creanțelor restante, inclusiv cu dobânzi penalizatoare conform prevederilor legale în vigoare, potrivit unui comunicat al SNMF.

SNMF avertizează că cele aproximativ 10.000 de cabinete medicale din asistența medicală primară se confruntă, pentru a patra lună consecutivă, cu întârzieri la plata sau decontări parțiale, generând dificultăți în funcționarea normală și incertitudini în respectarea prevederilor contractuale.

Reprezentanţii SNMF semnalează că, în cursul lunii noiembrie, au fost onorate facturile în procent de aproximativ 60%, fapt care a determinat dificultăţi la plata obligaţiilor cabinetelor medicale, a cheltuielilor cu utilităţile.

„Mai mult, ne aflăm în a doua săptămână din decembrie fără a încasa diferenţele şi în faţa unei lipse totale de transparenţă din partea Caselor de asigurări cu privire la perspectivele onorării obligaţiilor de plată. Cabinetele medicilor de familie au ajuns să funcţioneze având în faţă multiple incertitudini între care cea mai importantă este onorarea plăţilor viitoare în cursul lunii decembrie”, a transmis SNMF, potrivit Agerpres.

Organizaţia mai atrage atenţia asupra necesităţii unui sistem informatic funcţional, fără sincope, blocaje zilnice, care să nu pericliteze munca profesioniştilor din sistem şi să nu îngrădească accesul asiguraţilor la servicii medicale.

Conform SNMF, din cauza nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţia furnizorilor de servicii medicale de către CNAS, „asiguraţii nu îşi pot dovedi calitatea de asigurat şi nu pot beneficia de drepturile lor garantate prin lege”.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele