Medicii din România trag un semnal de alarmă! Boli eradicate ar putea reveni în forță în țara noastră
Medicii din România trag un semnal de alarmă! Boli cumplite, precum difteria, poliomielita, tenatosul, tusea convulsivă, boli ce au fost eradicate în urmă cu zeci de ani ar putea reveni în forță în țara noastră.
Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, acoperirea vaccinală în România a scăzut de la peste 90%, cât era în 2010, la aproximativ 80%.
”Cred că toţi avem o responsabilitate să ne protejăm copiii împotriva principalelor boli transmisibile care fac ravagii. Rujeola şi pojarul ar face în fiecare an 1,5 milioane de victime la nivel global dacă nu ar fi vaccinarea. În ultimii 12 ani, aşa avem noi statistica în momentul de faţă, acoperirea vaccinală în România a scăzut de la peste 90%, cât era în anul 2010, la în jur de 80% la vaccinurile uzuale”, atrage atenția ministrul Sănătății.
Medicii spun că nevaccinarea va duce la boli grave, chiar la epidemii. ”În zona Moldovei avem mulți copii veniți din Ucraina, iar despre istoricul lor medical nu știm prea multe. Nu știm dacă sunt vaccinați. Și ar trebui să ne așteptăm în viitorul apropiat și la emigranți din Israel, despre care din nou nu vom ști cât de imunizați sunt. Cu atât mai mult ar trebui să ne vaccinăm noi. Sănătatea copiilor stă în decizia părinților. Nu știm ce ne va aduce viitorul. Nu știm ce boli s-ar putea reactiva, care sunt maladiile care se vor naște. Știm însă ce avem de făcut: trebuie să prevenim bolile prin vaccinare mai ales pentru copii”, a explicat și medicul Cristina Barbu, membru al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, potrivit Adevărul.
”Vorbim despre o chestiune de timp până când boli eradicate acum zeci de ani ar reapărea în forță”
”În momentul în care o țară ar renunța, prin absurd, la vaccinare sau populația nu s-ar mai vaccina, izbucnirea unor epidemii ar fi iminentă. Vorbim despre o chestiune de timp până când boli eradicate acum zeci de ani ar reapărea în forță. Este un scenariu care ar trebui să ne dea de gândit cu atât mai mult cu cât în Ucraina, de exemplu, din cauza ratei mici de vaccinare, au apărut acum câțiva ani mai multe cazuri de difterie și poliomielită”, a declarat Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei.