Medicii din Wuhan fac dezvăluiri: Au fost forțați să mintă cu privire la transmiterea de la om la om a coronavirusului. „O mizerie”
Un număr de medici chinezi ar fi fost filmați în secret, recunoscând că știau cât de letal a fost coronavirusul atunci când a izbucnit pentru prima dată în Wuhan, dar au fost forțați să mintă despre asta de către autoritățile statului.
Potrivit mai multor profesioniști din domeniul medical din Wuhan, aceștia erau foarte conștienți de decesele crescânde cauzate de virusuri încă din decembrie 2019. Cu toate acestea, China a informat pentru prima dată OMS despre o deces prin COVID-19 doar la mijlocul lunii ianuarie, a raportat Daily Mail.
Între timp, au remarcat și modul în care virusul ar putea fi transmis de oameni. Cu toate acestea, acestia au afirmat că spitalele „nu au spus adevărul”.
Potrivit ziarului britanic, filmările secrete vor fi difuzate, în cursul zilei de astăzi, într-un documentar ITV intitulat „Epidemie: Virusul care a zguduit lumea” – care aprofundează negările repetate ale Chinei conform cărora a acoperit focarul în primele sale zile.
Un grup susținut de OMS a recunoscut, luni, că Beijingul a fost prea lent pentru a răspunde la focar
Acest lucru se întâmplă la doar câteva zile după ce departamentul de stat american a publicat o fișă informativă indicând că contagiunea mortală ar fi putut să se scurgă accidental dintr-un laborator de cercetare din Wuhan. Acestea fiind spuse, videoclipul adaugă, de asemenea, credibilitate afirmațiilor din ce în ce mai mari a faptului că nu existat transparentă în China cu privire la etapele timpurii ale focarului, permițându-i astfel să se transforme într-o pandemie globală.
OMS a fost informată pentru prima dată de China cu privire la 27 de cazuri de nouă boală la 31 decembrie 2019. Nu au fost raportate decese până la mijlocul lunii ianuarie. Cu toate acestea, un jurnalist cetățean a filmat în secret medicii chinezi spunând că știau bine dinainte potențialul devastator al virusului.
„De fapt, la sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie, ruda cuiva cunoscut a murit de acest virus”, și-a amintit un medic. „Mulți dintre cei care locuiau cu el au fost, de asemenea, infectați, inclusiv oameni pe care îi cunosc.”
Pe 12 ianuarie, OMS a declarat că „nu există dovezi clare ale transmiterii de la om la om” și a declarat că este „liniștită de calitatea” răspunsului Chinei la focar. Cu toate acestea, un medic chinez a spus că există un consens general între profesioniștii din domeniul medical că „nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la transmiterea de la om la om”.
Medicilor li s-ar fi spus „să nu vorbească” despre adevărata natură a contagiunii
„Știam de acest virus transmis de la om la om. Dar când am participat la o ședință de spital, ni s-a spus să nu vorbim”, a pretins un medic. „Liderii provinciali au transmis spitalelor să nu spună adevărul”.
Când OMS a publicat primul său raport asupra virusului, pe 21 ianuarie, COVID-19 infectase cel puțin 278 de persoane numai în China și se răspândise deja în alte trei țări. Autoritățile știau riscurile festivităților de Anul Nou Lunar, deoarece mulțimile ar fi putut„accelera răspândirea virusului”, au mai afirmat medicii. „Oamenii au sugerat la nivel de oraș că nu ar trebui să meargă mai departe, dar a făcut-o pentru că un astfel de eveniment ar prezenta o societate armonioasă și prosperă”.
Un număr de virologi de vârf susțin mărturia profesioniștilor medicali din Wuhan
„Gestionarea foarte timpurie a focarului a fost doar o mizerie, un eșec”, a spus dr. Yin-Chun Lo, directorul general adjunct al Centrelor pentru Controlul Bolilor din Taiwan.
„Cred că pandemia ar fi putut fi evitată la început dacă China ar fi transparentă în ceea ce privește focarul și ar fi furnizat rapid informațiile necesare lumii”.
Dr. Yin-Ching Chuang, de la rețeaua de prevenire și tratament a bolilor infecțioase din Taiwan, a declarat pentru ITV că el și echipa sa au încercat cu disperare să afle dacă a existat o transmitere a virusului de la om la om.
„Am pus o mulțime de întrebări și mi s-a spus că transmiterea limitată de la om la om nu poate fi exclusă”, a remarcat Chuang. „Care a fost amploarea infecției? Cât de mare a fost această epidemie? Câți pacienți au fost afectați? Nu știam. Numai ei știau acest lucru. De ce China nu a informat alte țări despre această problemă mai devreme?” a adăugat el.
Între timp, Beijingul a susținut că a furnizat informații în timp util odată cu stabilirea faptelor și a respins în mod repetat acuzațiile.