Medicii ieșeni transmit cea mai recentă observație legată de bolnavii Covid-19. Potrivit acestora, boala Covid-19 evoluează mult mai rapid, timpul agravării unui caz s-a înjumătățit, de la 8 zile la 4 zile. Cauza modificării virusului, din punctul de vedere al simptomatologiei, nu a fost momentan identificată, spun medicii.
Concret, medicii au observat că, în mod cert, evoluţia bolii s-a schimbat considerabil în ultima perioadă.
„Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor”, susține dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, citat de Ziarul de Iași.
Potrivit acestora, pacienții suferă o degradare a stării de sănătate într-un timp foarte scurt. Medicii ieșeni spun că starea de sănătate a pacientului se degradează în a 4-a sau a 5-a zi de la debutul bolii, însă nu poate oferi o explicație pentru această schimbare.
„Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii, către agravare este mult mai rapidă. Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală , acum ne trezim cu aceste agrăvări în a 4-a sau a 5-a zi de boală. (…) Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul. Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a spus Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU al Spitalului Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon”.
„Imediat cum se eliberează un loc, acesta este preluat de către un nou pacient. Din nefericire, nu reuşim să asigurăm în momentul de faţă îngrijirea tuturor pacienţilor deoarece raportul este următorul: externăm un pacient, iar alţi trei au nevoie de internare. Sistemul medical, nu doar ieşean, ci cel românesc, este aproape de colaps. Acest lucru s-a întâmplat deoarece rata de vaccinare este la un nivel nu mic, ci foarte mic.”, a spus dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.
Luni, la Iaşi, s-au raportat 336 de noi cazuri, iar municipiul se aproapie de o rată de 13 la mia de locuitori.