Medicii infecționiști îi sfătuiesc pe părinți să ia măsuri sporite pentru protejarea copiilor de boli transmisibile, o dată cu revenirea la școală
Medicii infecționiști îi sfătuiesc în continuare pe părinți să acorde o atenție crescută, o dată cu începerea școlii, la modul în care copiii interacționează în aglomerație sau chiar la pachetul pe care aceștia îl primesc zilnic, la cursuri. Aceasta în contextul în care cazurile de COVID se pot înmulți după revenirea elevilor la școală.
Medicul infecționist Florin Roșu, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași recomandă spălarea mâinilor cât mai des, folosirea șervețelelor umede, dar și alegerea alimentelor adecvate, în funcție de vârstă sau chiar anotimp.
„De evitat dulciurile, mâncarea de tip fast food, gustările nesănătoase, dar şi produsele perisabile. Copilul are nevoie de alimente sănătoase, nutritive care să îl ajute în procesul şi efortul de învăţare şi care de asemenea contribuie la protejarea sistemului imunitar. Atunci când este vorba de şcolari sau de copiii din unităţile de învăţământ preşcolare cu program scurt unde nu se asigură masa, personalul trebuie să se asigure că fiecare îşi mănâncă pacheţelul şi nu împart mâncarea. Virusurile se transmit şi prin alimente contaminate”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iași, potrivit adevarul.ro
Hepatita de tip A sau „boala mâinilor murdare” se transmite și prin consumarea alimentelor care sunt deja infectate cu acest virus, dar și prin contactul cu persoane care suferă de această boală, spun specialiștii.
„Copiii până în vârsta de 6 ani pot fi asimptomatici. Peste această vârstă simptomele sunt: oboseală, greaţă, vărsături, dureri abdominale, urină închisă la culoare, îngălbenirea tegumentelor şi a albului ochiului. Hepatita se tratează în regim de izolare în cadrul spitalului”, a mai transmis managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”.
Pentru că se așteaptă în continuare la creșterea numărului de cazuri de infectare cu COVID-19, medicii recomandă purtarea măștilor de protecție în spațiile închise și în cele aglomerate.