Medicii pediatri despre cele mai frecvente simptome Covid-19 la copii în valul 5: Febră mare, durere în gât, răgușeală și manifestări digestive
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și medicii pediatri afirmă că, deocamdată, severitatea cazurilor de COVID în rândul copiilor nu e un motiv de îngrijorare, deși numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 e în creștere. Care sunt simptomele specifice ale infecției cu Sars-Cov-2 cu care copiii se prezintă la urgențe în valul 5.
În cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii România, medicii pediatri au prezentat simptomele specifice ale infecției cu Sars-Cov-2 cu care copiii se prezintă la urgențe în valul 5 și recomandările pentru părinți.
Simptome Covid-19 la copii în valul 5
„Febra mare, durere în gat, tuse, componenta laringiană a tusei, latratoare, adică ragușeala și manifestări digestive, de tipul vărsăturilor sau scaunelor modificate și inapetență” sunt simptomele frecvente ale Covid-19 în acest nou val, spune medicul pediatru Anca Drăgănescu, de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Pe lângă măsurile de prevenție non-farmacologice, purtarea măștii și distanțarea, vaccinarea de la 5 ani în sus este o măsură suplimentară.
Majoritatea copiilor face forme asimptomatice sau ușoare, un număr restrâns face forme medii sau severe, dar nu e de neglijat. Pacienții imunosupresați, cu boli cronice, au indicație pentru vaccinare.
„Vaccinarea copiilor imunocompetenți aduce un beneficiu prin scăderea poverii bolii, ne-ar aduce un beneficiu, în ceea ce privește scăderea unui număr de spitalizări și o protecție indirectă, în apariția noilor variante de boală și ar proteja pe cei din familii care pot fi predispuși, au un grad de risc pentru o formă severă de afecțiune Covid-19. Riscul de apariție a unui caz secundar în familie e de 19% la Omicron, comparativ cu 8%, în cazul variantei Delta”, adaugă Anca Drăgănescu.
La rândul său, medicul Mihai Craiu atrage atenția că în cazul copiilor mici, Covid-19 poate debuta cu simptome digestive.
Manager Spitalul „Grigore Alexandrescu”: Numărul de copii internați nu trebuie să ne îngrijoreze
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor de Covid-19 la copii.
„Nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor care blochează spitalele și secțiile ATI în cazul copiilor. Cred că trebuie să fim cu toții responsabili. Repet acest lucru, nu menținem școlile deschise cu orice preț, dar trebuie să fim conștienți că școala online duce la consecințe foarte serioase asupra evoluției acestor copii”, spune Rafila.
Potrivit raportărilor de marți, 18 ianuarie, citate de Rafila, sunt 337 copii internati în secții, cu un copil mai puțin decât ieri, „în ciuda numărului mare de cazuri de astăzi.”
Medicul Alexandru Ulici, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, susține la rândul său că deocamdată, cazurile la copii nu trebuie „să ne îngrijoreze”.
„Pentru noi, în acest val 5, deși sunt un număr mai de infectări noi, numărul de copii internați nu este de natură să ne îngrijoreze, cel puțin la acest moment. Vă dau un exemplu, dacă la valul patru, la peste 16.000 de cazuri noi aveam peste 40 de copii internați, acum avem 16 copii și doar trei în reanimare, toți trei cu comorbidități. Cred că nu afectează cu predilecție copiii și nu produce forme suficient de grave cât sa ducă la internarea acestora. Noi și la rugămintea autorităților, am lăsat spitalul deschis pentru toate afecțiunile. Presiunea este mare petnru ca sunt multe afecțiuni respiratorii, dar nu numai, și chirurgicale, spitalul merge la capacitate maximă,” a spus Ulici, în cadrul dezbaterii.
În aceeași notă, medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara afirmă că au crescut cazurile de copii care s-au prezentat la urgențe, dar paturile secției ATI au rămas în general goale.
Mihai Craiu: La noi la urgențe este plin
„Suntem plini la noi la urgențe, cifrele de azi-noapte – din 100 de teste rapide, un sfert au fost pozitive pentru Sars-Cov-2, suntem plini, asta e realitatea momentului de acum”, a afirmat la rândul său Mihai Craiu, Medic Primar Pediatrie, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București.