Peste 350 de clinici raportează suspiciuni de diabet indus de Covid, atât de tip 1, cât și de tip 2
Oameni de știință din întreaga lume consideră că există un număr tot mai mare de dovezi că Covid-19 poate provoca diabet la unii pacienți, transmite The Guardian.
Prof. Francesco Rubino, de la King’s College din Londra, conduce apelul pentru o investigație completă a unei posibile legături între cele două boli. După ce au văzut o creștere atât a diabetului de tip 1, cât și a celui de tip 2 la persoanele care au prins coronavirus, unii medici chiar iau în calcul posibilitatea ca virusul – prin perturbarea metabolismului zahărului – să inducă o formă complet nouă de diabet.
Rubino și alții au creat un registru pentru a începe punerea în comun și analiza acestor rapoarte. Anchetatorii principali ai registrului care au primit rapoarte de la mai mult de 350 de medici individuali care suspectează că au întâlnit unul sau mai multe cazuri de diabet indus de Covid – au spus că numerele erau greu de ignorat.
„În ultimele câteva luni, am văzut mai multe cazuri de pacienți care au dezvoltat fie diabet în timpul experienței Covid-19, fie la scurt timp după aceea. Acum începem să credem că legătura este probabil adevărată – există capacitatea virusului de a provoca o defecțiune a metabolismului zahărului ”, a spus Rubino.
Dacă ar exista o legătură biologică, ar fi dificil de dovedit fără o bază de date substanțială, a remarcat el. „Am spus că merită să începem o investigație, deoarece aceasta – mai ales având în vedere dimensiunea pandemiei – ar putea fi o problemă semnificativă.”
Pacienții cu diabet preexistent prezintă un risc mai mare de complicații grave cu Covid-19 și se află pe lista de priorități din Marea Britanie pentru a primi vaccinul. Legăturile dintre alți viruși și diabet și modul în care virusul Sars-CoV-2 care provoacă Covid-19 pătrunde în mai multe organe a declanșat îngrijorare.
„În opinia mea, nu există nicio îndoială. Covid-19 este cu siguranță o cauză a noului diabet „, a declarat Paul Zimmet, profesor de diabet la Universitatea Monash din Australia. „Dar încă nu înțelegem pe deplin – în primul rând, amploarea și, în al doilea rând, care dintre lucrurile pe care le-am ipotezat sunt factorii majori.”
Oamenii de știință au emis ipoteza că, din moment ce Sars-CoV-2 interacționează cu un receptor numit ACE-2 pentru a se infiltra în celulele dintr-o serie de organe, inclusiv pancreasul, ar putea perturba metabolismul zahărului. O altă explicație potențială este răspunsul exuberant al anticorpilor, care este menit să lupte împotriva virusului, să reacționeze în exces și să atace organele cheie pentru menținerea nivelului normal de glucoză.
„Acum, toate acestea sunt teorii … teorii care nu sunt filozofice, ci bazate pe biologie și experiență cu alți viruși”, a spus Rubino, care este președintele chirurgiei metabolice și bariatrice.
Alte virusuri – în special infecțiile cu enterovirus – au fost asociate cu provocarea diabetului de tip 1, în care organismul atacă celulele din pancreas împiedicând producția de insulină. Anticorpii enterovirus au fost înregistrați la niveluri mai ridicate la mamele însărcinate ale copiilor care au dezvoltat diabet zaharat de tip 1 și mai multe infecții cu enterovirus tind să fie detectate la copiii care dezvoltă afecțiunea, în comparație cu frații care nu.
Dr. Sathish Thirunavukkarasu, investigator la Universitatea McMaster din Canada, a efectuat o analiză cuprinzând opt studii din diferite țări din primele cinci luni ale pandemiei. Thirunavukkarasu și colegii săi au găsit un număr combinat de 492 de cazuri de diabet nou diagnosticat la 3711 pacienți spitalizați cu Covid-19, sau o proporție de 14,4%.
Aceste cifre includ atât pacienții Covid-19 cărora li s-a diagnosticat diabetul pentru prima dată, cât și persoanele care anterior aveau diabet – dar nu știau că au boala, a explicat el.
Este greu de ignorat simptomele dramatice ale diabetului de tip 1, în care organismul nu produce insulină. Dar, în cazul diabetului de tip 2 – în care organismul nu poate produce suficientă insulină sau insulina nu funcționează corect – simptomele sunt ușor de dor, deoarece apar treptat.
Aproximativ 3,9 milioane de persoane din Marea Britanie au fost diagnosticate cu diabet începând cu 2019, dar medicii cred că există mii care rămân nediagnosticate, o statistică care probabil s-a agravat din cauza pandemiei.
Ian Braithwaite, medic NHS și cofondator al Habitual, o companie de prevenire și inversare a diabetului, a subliniat că analiza efectuată de Thirunavukkarasu și colegii sa limitat, de asemenea, la pacienții spitalizați, astfel încât nu a fost clar dacă cazurile de diabet au persistat ca s-au recuperat sau dacă creșterea nivelului de zahăr pune pacienții în pericol de diabet.
O creștere a nivelului de zahăr nu ar putea avea nimic de-a face cu diabetul și cu orice legătură cu răspunsul organismului la infecție. În plus, steroizii care sunt folosiți pentru tratarea anumitor pacienți cu Covid-19 sunt, de asemenea, cunoscuți pentru a crește nivelul zahărului din sânge, au subliniat medicii.
Alte studii recente au legat Covid-19 de diabet cu debut nou în diferite grade. Cercetatorii din China care au urmarit 2.469 de pacienti cu Covid-19 dupa ce au fost externati timp de sase luni au inregistrat 58 de cazuri (aproximativ 2,35%) de diabet cu debut nou. Un studiu separat încă de evaluat de către colegi, care a analizat rezultatele a 47.780 de pacienți cu Covid-19 în termen de cinci luni de la externare în Anglia a constatat că 4,9% dintre pacienți au fost diagnosticați cu diabet după externare.