Medicii sunt în ALERTĂ! Epidemie de tuse convulsivă în Europa

Publicat: 09 05. 2024, 14:13

Medicii sunt în alertă! Epidemie de tuse convulsivă în Europa! Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a tras un semnal de alarmă: Europa se confruntă cu o epidemie de tuse convulsivă, boală infecţioasă care poate fi mortală.

Ţările din Europa au raportat o înmulţire considerabilă a cazurilor de tuse convulsivă în 2023 şi în primele trei luni din 2024, numărul cazurilor identificate fiind de zece ori mai mare comparativ cu fiecare dintre cei doi ani anteriori. Au fost raportate în total aproape 60.000 de cazuri de către ţările din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European între ianuarie 2023 şi aprilie 2024, a anunţat miercuri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Din nefericire, 11 sugari și 8 adulți vârstnici au murit deja din cauza acestei afecțiuni.

Tusea convulsivă, cunoscută şi sub numele de pertussis, este o infecţie bacteriană care afectează plămânii şi căile respiratorii şi este endemică în Europa. Copiii cu vârsta sub şase luni sunt deosebit de expuşi riscului de infecţie.

”Este esenţial să ne amintim de vieţile aflate în joc, în special cele ale micuţilor noştri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit sigure şi eficiente”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon.

Unele ţări ar putea lua în considerare posibilitatea de a administra rapeluri şi copiilor mai mari şi adulţilor

Epidemii mai extinse de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani, potrivit ECDC, chiar şi în ţările cu rate ridicate de vaccinare, cu toate că o uşoară reducere a imunizării în timpul pandemiei de COVID-19 ar fi putut reprezenta un factor de creştere.

În primele trei luni ale anului 2024, au fost înregistrate deja la fel de multe cazuri ca într-un an mediu între 2012 şi 2019. Majoritatea statelor europene imunizează în mod obişnuit copiii împotriva tusei convulsive şi multe dintre ele vaccinează, de asemenea, femeile însărcinate pentru a-i proteja pe sugari.

ECDC a precizat că unele ţări ar putea lua în considerare posibilitatea de a administra rapeluri şi copiilor mai mari şi adulţilor, în condiţiile în care imunitatea poate să scadă, potrivit agerpres.ro.