Prima pagină » Actualitate » Medicii trag un semnal de alarmă: Urmează forme severe de gripă. Ce recomandă specialiștii

Medicii trag un semnal de alarmă: Urmează forme severe de gripă. Ce recomandă specialiștii

Medicii trag un semnal de alarmă: Urmează forme severe de gripă. Ce recomandă specialiștii
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Specialiștii în sănătate publică atrag atenția că România urmează să se confrunte cu forme severe de gripă, care ar putea pune în pericol viața persoanelor aflate în grupele de risc.

Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, avertizează că sunt prognozate forme de gripă severe anul acesta, după cei doi ani în care România și întreaga lume s-au confruntat cu COVID-19.

Potrivit specialistului, oamenii ar trebui să se vaccineze de îndată ce vaccinurile vor ajunge în farmacii, deoarece statul va asigura dozele doar pentru persoanele aflate în grupele de risc.

De asemenea, medicii mai spun că gripa din acest sezon va fi mult mai agresivă, chiar dacă simptomele sunt aceleași cu cele din anii precedenți, potrivit Antena3.

Astfel, persoanelor care se află în categorii de risc, adică persoanele cu afecțiuni cronice, persoanele în vârstă sau femeile însărcinate li se recomandă vaccinarea împotriva virusului gripal.

Potrivit farmaciștilor, vaccinul antigripal va fi disponibil în farmacii în a doua jumătate a lunii septembrie.

Și ministrul Sănătății a atras atenția asupra viitorului sezon de gripă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, la începutul acestei luni, că există semne că sezonul gripal din acest an va fi unul mai serios, „având în vedere monitorizarea din emisfera sudică”. În acest context, oficialul a precizat că vaccinul antigripal va fi la dispoziţie la începutul lunii octombrie, urmând să fie comandate 1,5 milioane de doze.

Alexandru Rafila a declarat că, anul trecut, campania pentru vaccinarea antigripală a avut mai puţin succes.

„Vaccinarea împotriva gripei, la categoriile la risc – înseamnă persoane peste 65 de ani, cei cu morbidităţi şi femeile gravide – se păstrează. Anul trecut, a fost o campanie care a avut mai puţin succes, pentru că virusul gripal, datorită măsurilor luate împotriva infecţiei cu noul coronavirus, a circulat mai puţin.

Sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, având în vedere monitorizarea din emisfera sudică, pentru că în emisfera sudică sezonul gripal, acum e sezonul rece în emisfera sudică”, a afirmat Alexandru Rafila.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele